Prylnyhet

Profoto B1: Sladdlös studiostyrka med TTL-funktion

B1 är ungefär 30cm lång och väger in på 3 kilo.
B1 är ungefär 30cm lång och väger in på 3 kilo.
Så här ser den nya Air Remote TTL-C ut.
Så här ser den nya Air Remote TTL-C ut.
Med sin låga vikt går B1 att använda tillsammans med mindre och smidigare stativ.
Med sin låga vikt går B1 att använda tillsammans med mindre och smidigare stativ.
B1 levereras i en liten väska som rymmer blixt och laddare.
B1 levereras i en liten väska som rymmer blixt och laddare.

För många är det ett stort steg att gå över till blixtar som inte sitter på kameran för att det innebär att man måste börja ställa in ljuset själv, då man saknar automatik. Profoto vill göra det enklare att använda starka blixtar. Därför släpper de nu B1 som är en sladdlös blixt med TTL och studiostyrka, men gjord för att tas med ut i fält.

Profoto själva kallar B1 för en off camera flash, alltså en blixt som inte sitter på kameran. Det är väl i och för sig helt rätt eftersom det vore bökigt att placera den 30 centimeter långa blixten med en vikt på 3 kilo på kameran. Men det de vill komma åt är att det ska vara lika enkelt att hantera den här blixten som det är att hantera en liten blixt som man faktiskt kan ha på kamerna.

B1 har ett löstagbart litium-jonbatteri som sitter i själva blixtkroppen. Det gör att man inte behöver använda några sladdar alls för att fotografera med blixten. Batteriet ska räcka till 220 blixtar med full kraft om man inte använder modelljuset, som består av 20W LED-dioder som motsvarar ungefär 70W halogen.

Ny trådlös sändare

För att TTL-funktionen ska fungera behöver man också den nyutvecklade Air Remote TTL-C. Att den heter C beror på att den ännu så länge enbart passar för Canon. En modell för Nikon kommer troligen att dyka upp under våren. Den fungerar med alla Canonkameror från 2009(E-TTL II) och framåt förutom med 1 DX, då den har ett annorlunda system för sina blixtar än övriga kameror. Profot har varit tvugna att dechiffrera kamerornas TTL-kommunikation för att själva kunna översätta den till sitt eget språk som sedan används mellan Air Remote och blixtarna. Blixtarna går däremot så klart att använda även utan TTL-remoten, både med den gamla Profoto Air-sändaren, men också med andra typer av triggersystem och då fungerar de såklart med vilken kamera som helst.

Med remoten går det att dela in blixtarna i upp till tre grupper som går at styra separat. Du kan alltså välja att köra alla blixtarna på TTL och sedan ställa ner effekten på någon eller några för att forma ljuset bättre. Vill man går det också att använda TTL-läget som en ljusmätare och ta en bild med TTL och sedan ställa om alla till manuellt och behålla de inställningar som plockades fram när man körde TTL.

Bakåtkompabilitet

B1 är kompatibel med alla Profotos ljusformare. Tanken med B1 är att den ska dels öka snabbheten när man arbetar ute i fält, men också just att det ska vara möjligt att ta med riktigt kraftiga blixtar ut i fält och fota på location istället för att behöva ta med batteripack eller elaggregat för att få styrka, eller behöva nöja sig med små speedlights för att få portabiliteten.

Höjdpunkter:

  • TTL
  • Sladdlös
  • Effekt: 500 Ws
  • 9 stegs reglering, från 2Ws till 500Ws
  • Kompakt
  • Kan synka på upp till 300 meter (100 meter med TTL)
  • Styr blixtar i tre olika grupper

B1 kostar dryga 18 000 kronor, Air Remote TTL-C får man för 3325 kronor.