Annons

Prylnyhet

Profoto B10 – kompakt och helt sladdlös studioblixt

Profoto släpper en ny portabel studioblixt. Profoto B10 är helt sladdlös och knappt större än ett teleobjektiv.

Profoto B10 är Profotos första helt kabellösa studioblixt – den går inte ens att använda med synkkabel om man så vill. Blixten lägger i ett eget skikt mellan Profoto B2 och B1X. Själva blixten är cylinderformad och iliknandestorlek som ett 70-200 f/2,8 objektiv i både vikt och längd. Det gör det enkelt att packa ner i valfri kameraväska.

Blixten är på 250Ws vilket gör den ungefär fyra gånger så stark som en speedlight. Profoto B10 har ett batteri som går att byta ut och klarar upp till 400 blixtar i full styrka.

Blixten har ett inbyggt modelleringsljus som är så pass starkt och med en frekvens som klarar videofilmning. Fastljuset som Profoto kallar det är steglös ställbart i både ljusstyrka ochfärgtemperaturvia en ratt på baksidan av blixten.

App

Tillsammans med Profoto B10 släpper Profoto sin första app. Med appen som till en början bara kommer att finnas för Iphone kan man styra blixtens styrka och videoljusetsfärgtemperatur Den har en kamerafunktion där man kan använda blixtens fastljus för att snabbt dela en bild under en fotosession.

Vi har redan börjat testa blixten och ett fullt test kommer att publiceras i kommande nummer av Kamera Bild.

Två paket

Profoto B10 kommer att säljas i två paket. Det ena kommer att innehålla en blixt och det andra två blixtar. Paketet med en blixt kommer att levereras i en transportväska medan det större paketet kommer inkludera en ryggsäck.

Blixtarna kommer att börja säljas i slutet av oktober, och priserna är som följer:

B10 AirTTL (en blixt): 16 875 kronor

B10 AirTTL Duo kit (två blixtar): 33 750 kronor