Prylnyhet

Profoto Pro-10 är världens snabbaste studioblixt

För inte allt för lång tid sedan presenterade Profoto D2, en mycket snabb så kallad monolight. Nu kommer de med blixtaggregatet Pro-10 som är ännu snabbare, givetvis har det också TTL och HSS.

I Profotos pressmaterial står det att det som utmärker den nya Pro-10 är kombiantionen av snabbhet och styrka. När man läser specifikationslistan är det onekligen intrycket man får. Vid lägsta effekt kan du få brinntider ner till otroliga 1/80000s, vill man trycka ut maxeffekten, som är 2400Ws, får man ner den till 1/1000s (båda dessa tider gäller Freeze-läget).

Fortsätter man att läsa i specifikationslistan hittar man siffror som att uppladdningstiden är mellan 0,02 - 0,7 sekunder. Något som gör det möjligt för blixten att slå upp till 50 gånger per sekund. Betydligt snabbare än vad någon kamera klarar av i dagsläget.

Pro-10 får även TTL-teknik och Profotos HSS-teknik. Det här gör det möjligt att synka blixten med slutartider ner till 1/8000s om man så önskar.

Man kan koppla in två blixthuvuden i Pro-10 och dessa kan justeras assymetriskt. Vikten för den här pjäsen hamnar på 13,2 kilo.

Den här typen av utrustning är något som de allra flesta fotografer hyr när de behöver den. Men för den som känner sig hugad på att köpa sig en Pro-10 så får denne betala 90180 kronor, exklusive moms.