Prylnyhet

Profoto släpper kamera-app med eget råformat

Sedan tidigare finns en app för att styra Profotos kompatibla blixtar. Nu lanserar de en ny kameraapp med eget råformat.

Profoto har kompletterat sin befintliga app för att styra sina blixtar med en ny app som även låter dig fotografera direkt i vapen och det med ett nytt råformat. Profoto Camera ger dig tillgång till två olika fotograferingslägen Classic och Smart. Det senare är ett mer automatiskt läge där du själv väljer stilen på din bild och appen ställer in resten. Classic ger dig mer kontroll över blixtar och exponering genom ett flertal olika TTL-lägen där du också kan låsa värdena i båda kamera och blixtar.

För att kunna styra blixtar med den nya appen krävs det att de är AirX-kompatibla, i nuläget är det alltså C1, C1 Plus, A10, B10 och Pro-11.

I den nya appen kommer också ett nytt råformat som är baserat på dng vilket gör att det kan öppnas med alla råkonverterare som kan öppna det formatet. Filerna blir mellan fem och åtta gånger större än med jpg-filer.

För att kunna ladda ner Profoto Camera behöver du antingen en Iphone 7 eller senare med iOS 14 eller en Samsung S8 eller senare (eller en Samsung Note 9) med Android ( eller senare. Appen är kostnadsfri.