https://www.kamerabild.se/nyheter/program/apple-prores-raw-stod-slappt-for-windows-10
547159
Program
falskt
programvara

Apple ProRes RAW-stöd släppt för Windows 10

Totalbetyg

Den nya kodeken för 64-bitars Windows 10 gör att du bland annat kan spela upp ProRes RAW/HQ-video på en PC, exempelvis med Adobe Premiere och AfterEffects.

För två år sedan uppdaterade Apple videoredigeringsprogrammet Final Cut Pro med stöd för formatet Apple ProRes RAW, vilket gjorde att Final Cut-redigerare kunde arbeta direkt med ProRes RAW/HQ-filer som skapats genom exempelvis Atomos-inspelningsutrustning som en hårddiskinspelare.

Formatet gör att man kan spela upp ProRes RAW-filer i full 4K-kvalitet med stöd för HDR på MacBook Pro- och iMac-datorer i realtid utan rendering. Men inget stöd har hittills funnits för PC, endast exportstöd från vissa videoprogram.

Men nu kommer kodeken för uppspelning, först som betaversion, även till PC och 64-bitars Windows 10 för de program som har stöd för detta.

I skrivande stund stödjs följande program: 

  • Adobe After Effects (Beta)
  • Adobe Media Encocder (Beta)
  • Adobe Premiere (Beta)
  • Adobe Premiere Rush (Beta)

I december 2019 tillgängliggjorde även Nikon sin uppdatering för Nikon Z6 och Z7 för att kunna mata ut 12-bitars Prores Raw via HDMI till en extern enhet som exempelvis Atomos Ninja V. 

 Tilläggskortet Afterburner i nya Mac Pro som vi tidigare skrivit om accelererar även avkodning och uppspelning av ProRes och Pro Res RAW.

 

Kodeken för Windows 10 kan hämtas hem från Apples hemsida här.

Vad tycker du?

Använder du Mac eller PC för bildredigering?

Resultatvisning: 
0
546747
167315513313063_3122734347771150