programvara

Ett litet Photoshop i mobilen

Photoshop.com Mobile

Fixar bilderna innan du laddar upp dem på webben.

Hela idén att sätta Photoshop i en mobiltelefon kan tyckas lite märklig, som att ta sig vatten över huvudet. Det här handlar dock om en mobil version webbversionen av Photoshop, den som man i vanliga fall hittar på adressen Photoshop.com. Det har alltså inget direkt med det fullständiga programmet till datorn att göra.

Tanken är i stället att man ska kunna arbeta med alla de bilder man har i telefonen och dessutom ladda upp, samt komma åt de bilder man har uppladdade på webbtjänsten.

Bearbeta bilderna

Först och främst är programmet anpassat för att du ska ta de bilder du tagit med kameran i Iphone och sedan bearbeta dessa innan du skickar upp bilderna på ditt konto hos Photoshop.com. De möjligheter till bearbetning av bilderna som finns handlar mest om att beskära, ändra färger, ljus och skärpa. Man kan till exempel göra om till svartvitt, ändra kontrasterna och justera bildens färgmättnad. Utöver de bearbetningsmöjligheterna finns även en del fantasifulla filter att lägga på bilden.

Rent från menyer

Med ett bildbehandlingsprogram inträngt i en mobiltelefon, särskilt en med bara pekskärm, är det lätt att befara att bilderna täcks av massor med knappar och menyer för att man ska kunna välja vad man ska göra med bilden. Tack och lov har Adobe lyckats hålla själva programmet relativt rent i sin utformning och i stället utnyttjat pekskärmen. I över- och underkant av skärmen ser du knappar där du väljer bland filter och effekter, väljer att beskära bilden, ångrar föregående steg eller avslutar och sparar bilden.

Framförallt har Adobe en hel del smarta navigeringslösningar när man lägger på effekter och filter. Genom att svepa över skärmen kan man ändra kontrasten. I huvudsak ser man de ändringar man gör i realtid. Vill man har en suddig bild väljer man det filtret och drar sedan med fingret snett uppåt höger för att öka suddigheten i bilden. Vill man ha mindre suddigt drar man i motsatt riktning på skärmen och man ser hela tiden resultatet.

De enkla möjligheter till bearbetning av bilder som Adobe erbjuder i programmet har man gjort tillgängliga i telefonen på ett riktigt smart sätt. Nu väntar vi mest på att programmet ska släppas även i svenska Appstore.

Kommentar: För många billiga program till Iphone

Jag börjar undra hur programmakarna prissätter sina Iphoneprogram. Det verkar i alla fall ha betydligt mer med taktik, än det har med något slags reelt värde på programmet att göra.

Det finns flera exempel. Spelet Dexter köpte jag för lite mer än en vecka sedan, ungefär samtidigt som tv-serien startade med sin fjärde säsong i USA. Nu finns spelet i Appstore för halva priset.

Titt som tätt sänker företag priset på sina program radikalt. Och ofta bara en kort tid. Anledningen är säkert topplistorna i Appstore, ett säkert sätt att få uppmärksamhet och locka köpare.

Det blir alltså väldigt mycket psykologi i prissättningen. Och rent ekonomiskt tjänar säkert företagen mer på att sälja massor för 22 kronor styck än lite färre för 79 kronor. Och det blir enklare att sälja många för 22 om man innan dess prisdumpat för att komma högt på topplistorna.

Du hittar applikationen här.