https://www.kamerabild.se/nyheter/program/f-rstora-dina-bilder-med-artificiell-intelligens
545780
Program
programvara

Förstora dina bilder med artificiell intelligens

Från vänster till höger: Original, Boring, Magic

Totalbetyg

Letsenhance.io är en hemsida på vilken du kan ladda upp lågupplösta bilder och få dem uppförstorade fyra gånger med hjälp av artificiell intelligens med oväntat bra resultat.

Ni vet de där scenerna i kriminalserier där utredaren ber teknikern att "förstora bilden och gör den skarpare" som alla fotointresserade har skrattat åt så länge de förekommit kanske är på gång att bli verklighet. 

Utvecklarna bakom tjänsten Lets enhance, Vladislav Pranskevičius och Alex Savsunenko, ville hålla det så enkelt som möjligt. Det enda du behöver göra är att gå in på sidan, ladda upp din lågupplösta bild och sedan vänta medan algoritmen gör sitt jobb. Det tar en stund, ju större bilden är desto länger tid tar det. 

Men resultatet blir förvånandsvärt bra, så länge den lågupplösta bilden inte är allt för liten. Resultatet presenters i tre olika nivåer. Dels en bild där endast jpg-artefakter plockats bort, sen två bilder där där den ena kallas "boring" och den andra kallas för "magic". "Boring" behåller detaljer och linjer medan "Magic" skapar nya detaljer utifrån den information som finns i bilden.

Det är här den artificiella intelligensen kommer in. Algoritmen har fått undersöka mängder av bilder i olika storlekar för att lära sig hur de förhåller sig till varandra. Just nu är det den första versionen som är tillgänglig. Enligt grundarna kommer den att uppdateras vartefter mjukvaran blir bättre och mer avancerad. De har också övervägt att dela upp mjukvaran i olika delar som hanterar olika ganrer av bilder. Altlså en som specialiserar sig på naturbilder, en på porträtt och så vidare. I dagsläget är det främst porträtt och människor som mjukvaran har svårast att återge bra. I övrigt fungerar det förvånansvärt väl. Bilder med många detaljer (som vår testbild) är en stor utmaning, men det går ändå förhållandevis bra att trycka upp bilden i större storlek. 

Vill du prova själv så gör du det här

 

167315513313063_1693025837408682