programvara

Fujifilm GFX 100 kan ge bilder i 400 megapixel med ny firmware

Komponenterna hos Fujifilm GFX 100.

Ny firmware ger mellanformatskameran GFX 100 möjlighet att ta bilder i 400 megapixel genom pixelshift-teknik.

Fujifilm uppdaterar sin firmware för flaggskeppet och mellanformatskameran GFX 100. I och med den nya mjukvaran får kameran funktionen Pixel Shift Multi Shot, som gör att 16 exponeringar i råformat tagna efter varandra kan slås samman i efterhand i programmet Fujifilm Pixel Shift Combiner.

Fujifilm GFX 100 i delar, med sensor, sensormodul och kamerahus-sidor.

Genom att sensorn i ett första steg förflyttas en pixel efter var och en fyra exponeringar kan exaktare färgåtergivning fås, eftersom färgfiltret fångar informationen i de olika pixlarna mer exakt. I ett andra steg kan även upplösningen ökas genom att det första steget upprepas fyra gånger men med en sensorshift på en halv pixel. Allt som allt så produceras 16 olika exponeringar som sedan läggs samman.

ProgrammetPixel Shift Combiner kräver 8 gigabyte ramminne och finns för både Mac (med Intel-processorer och macOS 10.15 Catalina) och PC, och ger även direktfångstmöjligheter för pixel-shift-funktionen. Den färdiga bilden kan sedan sparas som DNG och öppnas i ett råformatsprogram med stöd för DNG, som Capture One eller Photoshop.

Här hittar du firmware 3.0 för Fujifilm GFX 100och här hittar du Fujifilm Pixelshift Combiner.