https://www.kamerabild.se/nyheter/program/google-visar-imponerande-ai-teknik-for-bildforstoring
548292
Program
falskt
programvara

Google visar imponerande AI-teknik för bildförstoring

[{ msrc: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/styles/article_image/public/field/image/googleenhance.jpg?itok=IVzNPsoX', src: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/styles/article_image/public/field/image/googleenhance.jpg?itok=IVzNPsoX', osrc: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/field/image/googleenhance.jpg', w: 2000, h: 1008, title: ' ' },]

Totalbetyg

De där fnissframkallande scenenerna i tv-deckare kan snart bli verklighet, Googles nya AI-teknik för att förstora bilder tar fram detaljer som knappt finns.

"Kan du zooma in där" säger mordutredaren och på skärmen ser man en grynig bild som helt plötsligt, som genom ett teknisk mirakel, förvandlas till en högupplöst bild med mängder av detaljer. Ja, sådana scener har vi alla sett i mängder av tv-serier och filmer. Alla med någon form av teknisk kunskap om bilder har så klart fnissat åt den typen av scener, men nu har Googles AI-avdelning utvecklat en teknik som inte är långt ifrån den som vi kan se på tv. 

Ett blogginlägg från Google visar hur deras AI-teknik kan ta en lågupplöst bild och i flera steg ökar upplösningen till slutresultatet är en bild med betydligt högre upplösning. I sina exempel utgår de ifrån en bild som är 64x64 pixlar och slutresultatet är en bild på 1024x1024 pixlar, som har en imponerande kvalitet. 

Väldigt kortfattat kan man säga att tekniken går ut på att först skapa en högupplöst version av den lågupplöstabilden av enbart brus och sedan brusreducera den i flera steg för att sedan lägga till brus och oskärpa och sedan brusredcuera igen. Än så länge är det ett tag kvar tills tekniken kan vara användbar för "vanlig" fotografering. Men med vidare utveckling skulle det kunna vara en möjlighet att göra hur stora bilder som helst utan att behöva oroa sig för bildkvaliteten. Vad ser du för potential i den här tekniken?

Läs Googles blogginlägg för en mer genomgående förklaring av tekniken. 

gr:rror validating access token: Sessi