programvara

Instagram får rätten att sälja dina bilder

Från den 16 januari 2013 får Instagram rätten att sälja dina bilder utan någon ersättning till dig. Det innebär att bilder du laddar upp på Instagram kan användas till reklam av olika varor och tjänster. Allt detta enligt Instagrams nya användarvillkor som presenterades i dag.

De nya villkoren för att använda Instagram kommer tre månader efter att Facebook slutförde köpet av den populära fotodelningssajten. Enligt de nya reglerna hävdar Facebook att de har den eviga rätten till dina bilder på Instagram och att de även kan sälja dem vidare för att användas i till exempel reklamsammanhang. Det skulle även innebära att de du har porträtterat i dina bilder kan bli fotomodeller utan att få ersättning.

Det finns ingen möjlighet att kringå de nya reglerna om du vill fortsätta att använda dig av Instagram efter den 16 januari. Det enda sättet i så fall blir att radera ditt konto på Instagram.

Redan har irritationen vuxit sig stor bland Instagrams användare. De nya reglerna skulle i praktiken innebära att Instagram blir att jämföra med en stor bildbyrå för Facebook, varifrån de fritt kan använda och sälja bilder.

Här kan du läsa de nya användarvillkoren för Instagram.