programvara

Instagram: "Inte vår avsikt att sälja dina bilder"

Efter gårdagens massiva kritik mot Instagrams nya användarvillkor meddelar de nu att det inte är deras avsikt att sälja dina bilder. Instagram menar att det har blivit ett språkligt missförstånd och att de därför kommer se över texten i den nya policyn.

I går presenterade Instagram, som ägs av Facebook, sina nya användarvillkor som börjar gälla från den 16 januari 2013. De nya reglerna ger dem rätten att sälja dina bilder utan någon ersättning till dig. Det innebär att bilder du laddar upp på Instagram kan användas till reklam av olika varor och tjänster. Kritiken blev stor bland många av Instagrams användare och flera överväger att lämna fotodelningssajten, däribland National Geographic som skriver att de "är väldigt oroade över de nya direktiven".

Instagrams medgrundare, Kevin Systrom, skrev i natt ett blogginlägg där han svarade på kritiken mot de nya villkoren. Han förklarar att juridiska dokument är lätta att misstolka.

– För att vara tydlig: Det är inte vår avsikt att sälja dina bilder. Vi kommer att uppdatera texten i användaravtalet för att tydliggöra detta. Instagrams användare äger rätten till sitt material och Instagram gör inte anspråk på någon äganderätt över dina bilder, skriver Kevin Systrom.

De nya användarvillkoren handlar enligt honom om ett nytt annonsprogram, men att språket i villkoren har blivit vilseledande. Han menar också att anledningen till att de nya reglerna börjar gälla först den 16 januari är just för att kunna korrigera eventuella problem.

Här kan du läsa blogginlägget från Instagram och vad vi skrev igår.