programvara

Lightroom 3 äntligen skarpt

Betatestandet har pågått en längre tid. Idag presenterar däremot Adobe den skarpa versionen av Lightroom 3. Bättre råkonvertering, objektivkorrigering och lättare bildimport är några av godbitarna i programmet.

Publicerad

Lightroom 3 har byggts från grunden för att klara stora mängder bilder och tunga bildfiler. Allt ska bli rätt, verkar ha varit Adobes vision med den nya versionen och allmänheten har haft möjlighet en längre tid att testa betaversionen. Det mesta av innehållet har vi redan kunnat skriva om, dagens stora nyhet är att betatestandet är över.

Råkonverteraren har tidigare fått sig en rejäl känga för att ha varit för dålig på att reducera brus i bilder tagna på höga ISO. Lightroom 3, liksom Camera Raw som släpptes med Photoshop CS5, har fått nya algoritmer för brusreducering. Det innebär att även om du lägger på väldigt mycket brusreducering så bibehålls detaljerna. I alla fall i betydligt högre grad än tidigare.

Korrigering av objektivfel.
Perspektivkorrigering.

Mer flexibel vattenmärkning, korrigering av optiska fel och perspektivförändringar är några av de övriga ingredienserna i Lightroom 3. Så även en smartare import. Att importen blivit snabbare märks direkt, men den har också blivit enklare och det går att se exakt var de placeras och hur de organiseras. Inställningar, metadata och nyckelord kräver bara några klick.

Dra och släpp för onlinepublicering är en annan ny funktion. Det betyder till exempel att du kan publicera bilder på din Flickr-sida genom att bara ta en bild och dumpa den i en mapp. Om du gör förändringar på den bilden i Lightroom uppdateras bilden som ligger på Flickr.

Utvecklare kan skapa samma typ av direktåtkomst även för andra sajter.

UPPDATERING: Priset för Lightroom 3 är satt till cirka 300 euro (249 euro exklusive moms). En uppdatering kostar cirka 100 euro (80 euro). Betaversionen slutar att fungera den 30 juni.

Importfönstret har fått ny form, samtidigt har funktionen blivit snabbare, lättare och bättre.
Importera och organisera videofiler. För de som filmar med sina systemkameror kan Lightroom 3 även användas för att hantera de filerna.

I Kamera Bild nummer 7 går vi tillsammans med Moderskeppet igenom möjligheterna med Lightroom 3. Tidningen kommer ut i början av juli.