https://www.kamerabild.se/nyheter/program/ny-spara-som-funktion-forvirrar-photoshop-anvandare
548079
Program
falskt
programvara

Ny ”spara som”-funktion förvirrar Photoshop-användare

Totalbetyg

Kan du inte längre spara din bild i JPG-format? Adobe har valt att ändra funktionerna för hur man sparar sina bilder i Photoshop – här kan du läsa om varför, vad som blir bättre och sämre, och hur du gör istället.

Adobe har gjort om sina funktioner för att spara, spara som, och spara kopia i Photoshop v22.4.1 som släpptes för någon dag sedan. Förändringen har förvirrat hos användare av bildredigeringsprogrammet, som plötsligt står kvar med färre alternativ att välja mellan när man ska spara sin bild med "spara som".

Som alla vet så sparar funktionen "spara" bilden som vanligt ändringarna i den aktuella filen. Men funktionen "spara som" har varit nödvändig för att spara filen som en ny fil, där man fortsätter arbeta med den nya filen som aktuellt dokument.

"Spara som" har nu endast sex alternativ – och JPG är inte ett av dom – som en förändring i hur spara-rutan fungerar. Anledningen är enligt Adobe att Apple stuvat om i möjligheterna för programvarutillverkare att styra dialogrutan sedan uppdateringen av sitt operativsystem macOS till Big Sur, vilket gjort att Adobe fått tänka om.

Den nya justeringen innebär att "spara som" nu innefattar de val som nu ger support för den fil man arbetar med, exempelvis att lager behålls, vilket gör att arbetet förblir fortsatt lika med filen även efter att man sparat den med "spara som". När man sparade en aktuell PSD-fil med "spara som" i tidigare versioner, med filval JPG, lades alla lager samman i den nya filen.

Vill man numera spara som JPG är lösningen alltså att välja "spara som kopia" istället, och då sparas alltså en ny fil som JPG, medan den aktuella filen fortsätter vara i det format det alltid varit i, exempelvis PSD.

För den som inte gillar det nya systemet finns möjligheten att själv välja ett kortkommando för att exportera den aktuella bilden i JPG-format, exempelvis CMD+E. Genom att välja menyn Redigera/Kortkommandon kan man själv skapa en ny genväg för kortkommando med inställning för att spara som JPG.

Vad tycker du?

Vilket program använder du för bildredigering?

Resultatvisning: 
0
546899
gr:rror validating access token: Sessi