https://www.kamerabild.se/nyheter/program/nya-funktioner-i-lightroom-cc-lr-classic
546270
Program
programvara

Nya funktioner i Lightroom CC & LR Classic

Totalbetyg

Adobe uppdaterar Lightroom CC Classic och Lightroom CC med nya funktioner, bland annat med ett nytt verktyg för intervallmaskning.

I samband med Adobes årliga kreativitetsevent Adobe MAX släpper de nya uppdaterade versioner av Lightroom CC, Lightroom CC Classic, Bridge CC, Photoshop CC och Adobe Camera Raw (se ACR-nyheterna här).

Förutom den utannonserade prestandaökningen i Lightroom-programmen har Adobe implementerat en del nya funktioner.

Snabbare fotografering mot dator (LR Classic)

Stabiliteten och snabbheten för fotografering direkt in i datorn med Lightroom Classic CC (så kallad tethering) har förbättrats, med upp till dubbla överföringshastigheten. Dessutom har de arbetat med förbättringar av protokollet mot Canon-kameror, och ska framöver arbeta med att förbättra funktionaliteten för Nikon-kameror.

HDR-panorama med ett klick.

HDR-panorama (LR Classic & ACR) 

För de som arbetar med HDR-panorama går det nu att samla samman bilder tagna med så kallad bracketing och foga samman direkt från DNG med ett enda klick från en meny.

Med funktionen intervallmaskning kan man nu markera objekt som ligger i olika djup i en bild.

Intervallmaskning (LR Classic & ACR)

I dag kan många mobilkameror fotografera bilder och spara ned information om djupet bilderna är tagna med. På så vis finns information i bildfilen om var objekten i bilden befinner sig i djupet, i det tredimensionella rummet.

Genom kalkyleringar kan man nu i LR räkna ut hur man ska isolera objekt i djup, vilket gör att man kan frilägga objekt snabbare och enklare än innan. Genom att redigera bilder med djupmask, som skapas när man fångar bilder med bland annat porträttlägen i en mobiltelefon, kan man använda denna teknik.

 

Nytt i Lightroom CC Classic är även HEVC filsupport för Mac OS Sierra eller senare, samt processversion 5 för LR CC Classic som förbättrar bildkvaliteten för bilder tagna på höga ISO-värden genom att reducera lila färgstick i lågdagrarna.

 

Gränssnittet går nu att konfigurera i Lightroom CC.
Uppdateringar i Lightroom CC

I den enklare versionen av Lightroom, LR CC, har Adobe förbättrat sökmöjligheten av personer, med en extra flik för detta. Även vanliga sökfunktionen har förbättrats för att snabbare kunna söka på ISO, kamera, objektiv och sökord.

En ny delningsflik förenklar möjligheten att dela med sig av bilder och album direkt till din portfolio.

Det finns nu även en migrationsmöjlighet för att föra över bilder från Apple Photo, så att de kommer in i din katalog för Lightroom CC.

Det går nu även att välja ljust eller mörkt tema med möjlighet till enklare konfigurationer av gränssnittets utseende.

 

 

gr:rror validating access token: The s