programvara

Premiär: Nya Photohop CS5 gör arbetet effektivare

Skärmdump från cs5.se.

Med nya CS5 vill Adobe effektivisera arbetet med bildhanteringen så mycket som möjligt. Friläggning av knepiga motiv är nu möjlig för också ovana bildbehandlare. Liksom chansen att radera gamla ex ur bilden en gång för alla. Ta del av de nya funktionerna.

Publicerad

En av flera nya funktioner är Refine Edge. Därmed är det enklare än någonsin att frilägga knepiga objekt, som till exempel modeller med vind i håret, eller små fluffiga djur. Också om bakgrunden lyser igenom är en färgkorrigering bara ett musklick bort.

För alla som klonar bort störande detaljer ur bilderna kommer Content Aware Fill antagligen som en lättnad. Genom att markera en eller flera detaljer och välja Content Aware Fill räknar Photoshop själv ut hur bakgrunden borde se ut. Resultatet blir kanske inte alltid perfekt, men ritar du om markeringen och upprepar proceduren finns en chans att programmet lyckas bättre andra eller tredje gången. Samma effekt är också tillgänglig via lagninsverktyget. Därmed är det enkelt att radera gamla flick- och pojkvänner ur en i övrigt bra bild.

Funktionen Puppet warp hjälper dig att finjustera felaktigheter som uppstår i bland annat panoramaprojekt. Eller, om du har ett frilagt rep, slå en knut direkt i programmet.

Bland övriga nyheter finns möjligheten att skapa fejk-HDR på vanliga bilder och att användarna slipper dela arbetsminne mellan Photoshop och Bridge, eftersom det senare programmet numer är tillgängligt direkt från Photoshop. Det finns även möjlighet för användarna att dra in en bild direkt till en öppen fil i Photoshop - en funktion som användarna efterlyst. Målarpenseln är också förbättrad vilket gör det enklare att göra om fotografierna till imitationer av en målning.

Du hittar mer information på cs5.se - en webbsida från Moderskeppet. På cs5.se tar du snabbt och enkelt del av nyheterna genom webbtv-klipp från Moderskeppets experter samt Adobes egna.