https://www.kamerabild.se/nyheter/prylar/108-megapixelsensor-till-samsungs-nya-mobiltelefoner
547712
Prylar
falskt
Prylnyhet

108-megapixelsensor till Samsungs nya mobiltelefoner

[{ msrc: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/styles/article_image/public/field/image/samsung_0.jpg?itok=W4hhrmQ6', src: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/styles/article_image/public/field/image/samsung_0.jpg?itok=W4hhrmQ6', osrc: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/field/image/samsung_0.jpg', w: 864, h: 548, title: ' ' },]

Totalbetyg

Bättre färgåtergivning och bildkvalitet i svagt ljus, lovar Samsung med sin nya sensor Isocell HM3 på 108 megapixel som redan nu finns i nysläppta Samsung Galaxy S21 Ultra.

I somras skrev vi om Samsung när de berättade att de genomförde en storsatsning på sin sensortillverkning för att kunna öka sin produktion av kamerasensorer.

Nu har de släppt en ny sensor, Isocell HM3, på 108 megapixel i formatet 1/1,33 tum med pixelstorleken 0,8 mikrometer. Sensorn sitter redan i företagets nysläppta flaggskeppsmobil Samsung Galaxy S21 Ultra.

Samsung Galaxy S21 Ultra med den nya Isocell-sensorn.

Den nya sensorn ska enligt Samsung vara extra bra på att minska bruset på bilder i svagt ljus, främst genom att kombinera två bilder där en bild fångar högdagrarna och en andra bild lågdagrarna. Bilden läggs samman till en HDR-bild i 12 bitar.

Isocell HM3 justerar själv vilket mönster sensorn ska använda för att skapa bilden från det fångade ljuset, något som de kallar för "nonapixel RGB bayer-mönster". Men nonapixel-funktionen maximeras sensorutläsningen för detaljer i ljusstarka sitationer, medan sensorn i ljussvaga situationer kombinerar nio pixlar för att skapa pixelbinnade bilder på 12 megapixel.

Sensorn blir den fjärde sensorn över 100 megapixel från Samsung, och använder även deras teknik Super PD Plus, något som ger en snabb autofokus. HM3 kan även spela in video i 8K/30p och 4K/120p eller 1080/240p. Den snabba bildhastigheten uppnås genom att sensorn kan läsa ut fyra parallella banor på 6,5 gigabit vardera.

 

Med ett ökat intresse för smartphonesensorer är det kanske inte omöjligt att Samsung även skulle börja intressera sig för sensorer i större format. De lämnade ju kameramarknaden som tillverkare efter att för fem år sedan satt den intressanta och välpresterande kameran NX1 till världen. 

gr:rror validating access token: Sessi