Prylnyhet

3D-objektivet K-Lens One läggs ner efter finansiella problem

Kickstarterkampanjen kammade hem betydligt mer pengar än vad som behövdes, men ändå har grundarna bakom idén meddelat att deras ljusfältsobjektiv K-Lens One inte kommer att produceras just nu.

K-Lens One, ett objektiv under utveckling av ett tyskt företag som Kamera Bild skrivit om tidigare, har nu lagts på is. Projektet var tänkt att finansieras via en Kickstarterkampanj där tillverkaren skulle få in pengar från presumtiva kunder för att kunna tillverka de beställda objektiven.

Men trots att Kickstarterkampanjen dragit in betydligt mer pengar än vad som var satt som lägsta nivå för att kunna producera objektiven (målet var 75000 euro, man har hittills fått in nästan 200 000 euro) så sägs det vara ekonomiska problem som ligger bakom beslutet att lägga ner projektet.

Företaget säger i ett uttalande att de var osäkra på om de skulle kunna tillverka objektiven och istället för att de som satsat pengar på att få ett exemplar skulle förlora sina pengar valde man att lägga ner Kickstarterkampanjen och betala tillbaka pengarna till sina kunder.

De nio bilderna som skapas på sensorn.

K-Lens One använder så kallad ljusfältsteknik och användas för 3D-mapping genom att det skapar bilder där djupdata finns med i filen. Det innebär bland annat att man kan fokusera om bilden efter det att den är tagen. Detta gör objektivet genom att fotografera med en spegelteknik som skapar nio bilder, alla tagna ur något olika vinklar, på sensorn och dessa nio bilderna används sedan för att ta fram djupdatan. Vill du veta mer om hur den här tekniken fungerar kan du läsa vår tidigare artikel här.

Här har de nio bilderna satts samman till en bild.

K-Lens menar dock att projektet kommer att fortsätta, men det verkar vara lite osäkert exakt hur det ska gå till.