https://www.kamerabild.se/nyheter/prylar/alpha-familjen-blir-mindre-med-nex-5-och-nex-3
359039
Prylar
Prylnyhet

Alpha-familjen blir mindre med Nex-5 och Nex-3

[{ msrc: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/styles/article_image/public/imported/553744.jpg?itok=RJfhOCQV', src: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/styles/article_image/public/imported/553744.jpg?itok=RJfhOCQV', osrc: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/imported/553744.jpg', w: 1400, h: 685, title: ' ' },]

Totalbetyg

Sony hakar på trenden med spegellösa systemkameror med den nya Nex-serien. Kamerorna får dessutom HD-filmning vilket Sony hittills saknat och lidit av.
  • Publicerad 11 år 8 månader
    2010-05-11 17:19

Nex-5 och lillasyster Nex-3 klassas som en Alpha-kamera, men hamnar storleksmässigt mellan spegelreflexkamerorna och kompaktkamerorna. Spegellösa systemkameror är en ny trend sedan 2009 och Sony hoppas att deras första modeller nu ska vända märkets negativa försäljning.

Och vid en första anblick verkar kameran både bra och förnuftig, även om kvalitetsintrycket störs av några små detaljer. Till exempel känns plastlocket till tillbehörsskon aningen spröd jämfört med det stadiga huset.

Objektivfattningen är ny och därför kommer fyra nya objektiv till kameran till en början - 16mm/2.8, 18-55mm/3.5-5.6, 18-200mm/3.6-6.3 samt ett fisheye. Även befintliga objektiv från Sony och Minolta ska gå att använda genom att använda adaptern EA1, men endast med manuell fokus. En tillräckligt säker autofokus kunde inte garanteras med de befintliga objektiven. 

Sensorn känner vi igen från Sony A550 och har 14,2 megapixel. Den är alltså i APS-C-format liksom hos Samsung NX-serie. Olympus och Panasonic använder däremot det mindre micro-fourthirdssystemet.

Den större sensorn ger möjlighet till större och mer ljuskänsliga pixlar samt mindre skärpedjup. Nex-5-huset mäter 24,2 millimeter som tunnast och har ett magnesiumchassi. Med pannkaksgluggen monterad på huset väger Nex-5 under 300 gram. Med 18-55mm/3.5-5.6 blir Nex-5 framtung och svår att manövrera med enhandsfattning. Filminspelningsknappen är placerad direkt över skärmen på baksidan.

Knappen startar HD-inspelning direkt, med stereoljud. I samma tillbehörssko som en blixt kan skruvas fast i är det också möjligt att placera en zoommikrofon. Skillnaden mellan Nex-5 och Nex-3 ligger främst i filminspelningsmöjligheterna.

Med Nex-5 får du full HD-filmning i AVCHD eller MP4. Nex-3 ger dig 720p-filmer i MP4. Nex-3 har även ett litet större hus med ett bra grepp. Troligen är filmlängden begränsad till 30 minuter.Eftersom Nex-kamerorna är en hybrid av kompakter och systemkameror är det tänkt att såväl vana som ovana fotografer ska ha glädje av kameran. Likheten med en kompaktkamera ska locka kompaktkunder som vill ha bättre bildkvalitet. Samtidigt är de spegellösa systemkamerorna ett kompakt alternativ för de som har stora proffsiga spegelreflexkameror. Liksom A550 klarar Nex-5 upp till 7 bilder per sekund med låst autofokus.Den ovana fotografen som kanske inte lusläser den medföljande manualen kan ha nytta av fototipsen och guiderna som följer med i kameran, liksom de förinställda scenförvalen som till exempel porträtt och automatik.

 Med Nex-5 och Nex-3 följer möjligheten att ta två olika sorters panoramabilder. Den ena ger en 226 graders vy medan de andra är ett 3D-panorama. En bildruta anpassas då för det vänstra ögat, den andra bildrutan för det högra. Bilden får då en fram,- och bakåtkaraktär som fungerar på alla som har aktiv 3D-tv, oavsett märke.Den tre tum stora LCD-skärmen är möjlig att vinkla både upp och ner, vilket kan vara användbart om fotografen vill fotografera från en högre eller lägre vinkel än vanligt.


Eftersom Nex-5 och Nex-3 inte är klar för leverans har vi varken kunnat ta bilder eller spela in testfilm. 

Nex-5 kommer i färgerna svart och silver, medan Nex-3 ska säljas i röd, svart och silver. Försäljningen beräknas börja under sommaren 2010. Priserna börjar för Nex-3 på cirka 5.900 kronor medan kameralt med Nex-5 beräknas kosta cirka 7.600 kronor.