https://www.kamerabild.se/nyheter/prylar/android-l-f-r-st-d-f-r-r-format
543611
Prylnyhet

Android L får stöd för råformat

Totalbetyg

I dagarna presenterades Android L, det nya operativsystemet för smartphones och surfplattor från Google. Den här gången finns det några heta nyheter för fotointresserade.

En av nyheterna är stöd för råformat, framför allt det öppna formatet DNG, men stöd för andra format kan komma framöver. Det här betyder dels att allt fler telefoner kommer att kunna fotografera i råformat. Men även att du kan ladda över dina råfiler till telefonen eller surfplattan och betraka dem där. 

En annan nyhet är att man nu kommer att få tillgång till helt manuella kontroller. Allt från bländare, slutartid till tonkurvor kommer att kunna justeras av användaren. Det har till viss del gått även tidigare, men då via externa appar som kontrollerat kameran, nu kommer kontrollerna alltså att finnas inbygda i kamerans operativsystem. 

Serietagning är också en nyhet i Androids API. Det har även detta gått att få till via externa appar, men med Android L kommer det alltså att finnas med i operativsystemet. 

Dessa funktioner är saker som kommer att finnas tillgängliga för telefontillverkare att implementera i sina telefoner, men det är upp till tillverkaren att välja om de ska användas eller inte. 

Här kan du läsa mer om Android L