https://www.kamerabild.se/nyheter/prylar/aurora-apeture-f-rst-med-graderat-variabelt-nd-filter
545887
Prylar
Prylnyhet

Aurora aperture – först med graderat variabelt ND-filter

Totalbetyg

Genom att kombinera ett variabelt och graderat ND-filter får Aurora aperture fram något unik. Med det här filtret slipper du ha flera graderade ND-filter i olika styrkor.

Via en Kickstarterkampanj har Aurora aperture finansierat en produkt som kan vara intressant för alla som fotograferar landskap eller använder graderade ND-filter i någon större usträckning. De kallar sitt nya filter Power GXND. Deras nya filter är unikt på så sätt att de har lyckats lösa nöten med ett variabelt graderat ND-filter. Filtret går att ställa mellan 0 och 5 stegs ljusförlust på den ena halvan. 

De två funktionerna, graderat och variabelt ND-filter är vanliga var för sig, men det här är, vad vi vet, det första lyckade försöket att para ihop de två funktionerna. Graderingen är dock ganska hård och går inte att justera så den biten får man vara nöjd med från början. I övrigt kan vi tänka oss att ett liknande objektiv kan vara behändigt för de som ofta fotograferar landskap där man gärna vill underexponera himlen för att jämna ut exponeringen. 

Kampanjen på Kickstarter är redan finansierad så nu kan du beställa ditt filter direkt om du är intresserad. Det finns tillgängligt i tre olika storlekar, 105 mm, 82mm och 62 mmm. Olika adapterar gör att filtren går att använda i andra frontlinsgängor. Med hjälp av olika tillbehör kan man även att skjuta filtret i höjdled för att justera var graderingen hamnar. 

Priserna börjar vid 95 dollar (motsvarande ungefär 760 kronor) för det minsta filtret. 

167315513313063_1776780389033226