https://www.kamerabild.se/nyheter/prylar/bedragerier-bakom-klassisk-optik-tillverkare
546512
Prylar
Prylnyhet

Bedrägerier bakom klassisk optiktillverkare

Totalbetyg

Den nya ägaren av varumärket Meyer Optik Görlitz har nu avslöjat att några av de objektiv som tidigare sålts under varumärket har varit ommärkta kinesiska objektiv när de utgetts för att vara gjorda i Tyskland.

Det har stormat en del kring det klassiska varumärket Meyer Optik Görlitz. De förra ägarna gick under efter en rad av tveksamma ekonomiska beslut där man finansierade sin verksamhet genom att starta en mängd olika Kickstarterkampanjer utan att leverera några, eller väldigt få, av produkterna. 

De nya ägarna OPC Optics gick igenom tidigare produkter för att få en bild av hur de skulle föra varumärket framåt. De upptäckte då att det fanns objektiv i portföljen som var ommärkta objektiv från Kina respektive Ryssland.

Objektiven det handlar om är Nocturnus 50mm f/0,95 och Somnium 85mm f/1,5. OPC Optics har själva inte gått ut med vilka orginalobjektiven är, men fotografer som undersökt saken menar att det handlar om Mitakon Speedmaster 50mm f/0,95 som getts ett annat utseende och sedan sålts som Nocturnus. Vilken den ryska förlagan är vet vi tyvärr inte. Det har även gjorts ett förhållandevis stort påslag på objektiven vid ommärkningen. Mitakon-varianten kostar runt 850 dollar medan Nocturnus tömde din plånbok på närmare 3000 dollar. 

OPC Optics tar avstånd från det här och säger att man är chockade över vad man har upptäckt. Att använda sig av kvalitetsstämpeln "Made in Germany" på detta bedrägliga sätt är verkligen inte okej, säger deras VD i ett pressmeddelande. Han säger också att det sannolikt inte är något fel på objektiven, men vad man sagt att man har sålt och vad man faktiskt har sålt har inte varit samma sak. 

OPC Optics säger också att de i framtiden kanske kommer att lansera objektiv med liknande tekniska specifikationer, men då kommer de att vara tillvkerade och designade av dem själva. 

 

167315513313063_2341646219213304