programvara

Blackmagic Raw till Nikon Z6 och Z7

Via en mjukvaruuppdatering blir Blackmagic Designs externa inspelningsenheter kompatibla med Nikons första modeller i Z-serien, Z6 och Z7.

Nikon släpper nu ny mjukvara för sina första kameror i Z-serien, Z6 och Z7. Den nya mjukvaran tillåter att kamerorna kan användas tillsammans med externa lagringsenheter från Blackmagic (Blackmagic Video Assist 5" 12G HDR och Blackmagic Video Assist 7" 12G HDR), och kan då alltså skicka ut Blackmagic RAW via HDMI-porten. Z6 kan skicka ut Blackmagic Raw i 12-bit 4K UHD i både FX och DX-formatet, medan Z7 bara kan skicka ut Full HD om du väljer att köra i FX-formatet, vill du ha 4K UHD så måste du välja det beskurna DX-formatet i kameran.

Mjukvaran gör också att Prores Raw som används om man spelar in på en Atomos Ninja V är kompatibel med de senaste funktionerna för ISO och färgtemperatursjusteringar i Final cut pro 10.4.9 och senare, vilket gör Final cut pro till ett effektivare verktyg för videoredigering.

Men för att få dessa funktioner räcker det tyvärr inte bara med att ladda in den nya mjukvaran, även en fysisk justering av kameran krävs. Om du redan skickat in din kamera för att få tillgång till Prores Raw, som lanserades för ett år sedan till Nikon Z6 och Z7, så behöver du dock bara ladda in den nya mjukvaran, 3.2. Annars är det en tur till ditt närmsta serviceställe som gäller.