https://www.kamerabild.se/nyheter/prylar/canon-eos-m-vi-har-provat-canons-nya-spegell-sa-systemkamera
509227
Prylar
Prylnyhet

Canon Eos M – vi har provat Canons nya spegellösa systemkamera

● BILDSPEL Canon Eos M

Totalbetyg

Som Eos 650D men i en annan skrud. Nu lanseras Canon Eos M och tillverkaren ger sig således in på den alltmer växande marknaden för kompakta systemkameror - så kallade spegellösa. Vi har fått prova kameran.
  • Publicerad 10 år 2 veckor
    2012-07-23 06:01

Bland annat samma tryckkänsliga skärm och sensor på 18 megapixel som nya 650D, men där upphör egentligen alla likheter mellan 650D och Canon Eos M. Canon Eos M är en spegellös systemkamera och därmed betydligt mindre än 650D med sin mer traditionella form.

Så ger sig äntligen även Canon in i det här segmentet. Det hade blivit svårt för dem att vänta ännu längre - segmentet kompakta systemkamer växer som bara den och i till exempel Japan är marknadsandelen upp emot 50 procent. I Sverige är siffran än så länge in lika hög, men de spegellösa ökar även här. Därför vore det dumt av en tillverkare att inte försöka ta sin del av marknaden. Därför ger sig Canon in i leken.

Känslan i Canon Eos M är skön. Kameran är inte lika liten som en del konkurrenter, men är ändå riktigt kompakt, framför allt med objektivet 22mm/2.

Det är en kamera av enkelt snitt med ett fåtal kontroller. Därmed riktar Canon in sig på sikta- och skjutanvändaren mer än den avancerade fotografen som vill kunna styra allt. En stor grupp människor som vill ta steget från kompaktkameran eller mobilkameran. Skärmen på tre tum med 1 040 000 bildpunkter reagerar i stort sett lika snabbt som skärmen på en smartphone. Den mobila användaren som aldrig tidigare haft en systemkamera kommer att känna igen sig - pekfokus, bläddra och knipa ihop/förstora med fingrarna styr det som man vill ska hända på skärmen. Det fungerar likadant på Canons större systemkamera Eos 650D.

Det är glädjande att Canon valt att köra samma sensor som i 650D, och inte en mindre för att kunna hålla nere storleken ännu mer. Det bådar gott för bildkvaliteten. När vi fick prova kameran fick vi däremot ingen möjlighet att testskjuta några bilder så vi kan än så länge inte säga något om hur kameran presterar.

Canon Eos M får en ny objektivfattning (EF-M), men tillverkaren släpper också en adapter för att samtliga EF- och EF-S-objektiv ska kunna användas. Foten på adaptern Eos-M går lyckligtvis att ta bort om man så vill.

Till en början kommer två objektiv. Som sagt en 22mm med bländare 2,0 – ett så kallat pancake-objektiv – men även en normalzoom vid namn EF-M 18-55mm/3,5-5,6 IS STM.

Objektiven har båda steglös STM-motor som tillsammans med hybridsensorn ger en tyst autofokus vid filmning. Vi har testat detta med 650D och det är betydligt tystare än med objektiv utan STM.

Med kameran följer den lilla externa blixten Speedlite 90EX eftersom någon inbyggd dito inte finns.

Priset för Eos M i paket med 18-55:an och blixten landar på 9 000 kronor. Förmodligen en summa pengar som folk är beredda att lägga på en kamera, men det är inte utan att jag tycker att priset ligger något högt. Kameran kommer ut på marknaden i september i fyra olika färger - svart, vit, röd och silver.

Tillsammans med 22mm/2, objektivadaptern och blixten hamnar det rekommenderade cirkapriset på 10 400 kronor. Med båda objektiven och blixten på 11 100 kronor.

FAKTA CANON EOS M

Sensor

18 megapixel APS-C Hybrid CMOS

Processor 14-bit Digic 5

ISO 100-12800 (utökat 25 600)

Serietagning 4,3 bilder per sekund, 3 bps med följande aufofokus

Filmning 1080p med stereoljud, 25 eller 24 bilder per sekund, möjlighet till extern mikrofon

Skärm Tre tum med 1 040 000 bildpunkter, tryckkänslig