Prylnyhet

Canon löser sensorproblem med nytt patent

En vanlig cmos-sensor från en Canonkamera.

Att få bra bildkvalitet över hela sensorn har alltid varit ett problem för tillverkarna. Problemet grundar sig i hur ljuset rör sig, något som är svårt att påverka. Men Canon har ansökt om ett patent som ska lösa problemet.

Ingenjörerna hos Canon har utvecklat en ny typ av microlinser som ska placeras på kanterna av sensorn för att lösa problem med färgfel och sämre kontrast i kanterna av sensorn.

Problemet med sensorerna beror på att ljuset färdas i raka strålar. Det betyder att ju längre ut på sensorn ljuset ska träffa desto snävare vinkel träffar det sensorn i. Det betyder att microlinsen (i nuvarande konstruktion) inte riktigt kan rikta om ljuset så att allt träffar fotodioden under linsen. Det gör att vissa färger i spektrat inte fångas upp med färgfel och sämre kontrast som resultat.

Den nya linskonstruktionen har istället en ocentrerad konvex form som riktar om ljuset effektivare och ser till att mer ljus träffar fotodioden. Detta ska i sin tur se till att man får en korrekt färgrepresentation över hela sensorn.

Den nya microlinskonstruktionen är konvex och ocentrerad för att samla ljuset effektivare.

När och hur den här tekniken kommer att dyka upp i färdiga produkter är så klart ovisst, men det låter som en bra idé!