Prylnyhet

Canon släpper EOS 90D & EOS M6 Mark II

Men fokus på snabbhet lanserar Canon nu två nya kamerahus, en klassisk spegelreflex med EOS 90D, samt en spegellös motsvarighet med EOS M6 Mark II.

Canon uppdaterer sina kamerahus med utbytbart objektiv, denna gång samtidigt inom två olika segment – EOS 90D som är en klassisk spegelreflexkamera som ersätter tidigare EOS 80D, och EOS M6 Mark II som är spegellös och bygger på föregångaren EOS M6.

Båda kamerorna har en sensor på 32,5 megapixlar med ett ISO-omfång upp till 25 600 ISO, och den senaste bildprocessorn DIGIC 8, något som möjliggör snabbare autofokus och högre seriebildstagning. Seriebildstagningen är 10 bilder per sekund hos 90D med följande autofokus, eller 11 bilder per sekund i liveview-läge, i totalt fem sekunder, eller 58 JPG-bilder.

EOS M6 Mark II är något snabbare med 14 bilder per sekund i seriebildstagning i runt sex sekunder, eller 80 JPG-bilder. Det finns även möjlighet till 30 bps i råformat i läget "RAW Burst". Båda lägena har följande autofokus.

M6 Mark II har även förbättrats mot tidigare M6 med fungerande autofokus ned till -5 EV vid användning med objektivet med bländare f/1,4 eller större.

Film i 4K

Båda kamerorna kan spela in film i 4K med hela sensorytan, samt full-HD upp till 120 bilder per sekund för slow-motion-effekt. Canon EOS 90D kan även filma 4K i beskuret läge för att ge en skenbar teleeffekt. Kamerorna har även digital bildstabilisering och 4K timelapse.

Dessutom finns ett speciellt läge för att buffra bilder, för att sedan börja spara ned bilderna från en vis tid tillbaka innan man tryckt av, alltså ett sorts "pre-shot"-läge.

Sensorn har som Canons tidigare kameror Dual Pixel AF, men nu även i 4K-läget för film, vilket innebär tyst och snabb fokusering även vid filminspelning via pekskärmen. Området som täcks är 88 procent och antalet fokuspunkter är 5481 stycken.Canon EOS 90D har även hörlursuttag.

Båda kamerorna har även ögon-AF, som först hittar ansiktet och låser fokus mot det närmaste ögat.

Canon EOS 90D har även fått större möjligheter till anpassningsbara knappar och ett nytt multireglage precis som Canons kameror i den professionellas serien. Pekskärmen på 3 tum har en upplösning på 1,04 miljoner bildpunkter.

Kameran har även möjlighet till fokusstackning, för att justera fokus en bit i taget.

Priser säljstart

Rekommenderat pris för EOS 90Där 14 999 kronor inklusive moms. Säljstart är 12 septermber.

Rekommenderat pris för EOS M6 Mark II är 10 699 kronor inklusive moms. Säljstart är 26 september.