Prylnyhet

Canon släpper uppdatering för stop motion-fotografer

Canon lanserar en lite udda uppdatering till sin EOS R. Om du arbetar professionellt med stop motion kan det dock vara intressant för dig.

Canon har lanserat en ny mjukvara till EOS R för den som arbetar med stop motion-foto. Alltså att göra filmer baserade på en mängd stillbilder där filmaren flyttar föremålen i bilden för varje stillbild. Den nya mjukvaran gör det framför allt lättare för de som använder sig av animeringsmjukvaran Dragonframe.

När kameran är kopplad med en dator/platta med Dragonframe på så får man nu en betydligt högre upplösning på den förhandsbild som visas på skärmen. Tidigare var det 960x640, nu levereras en 1920x1280 vilket gör det enklare att både sätta skärpa och kontrollera skärpedjup. Det är dessutom högre än de flesta andra kameror på marknaden.

Men du ska nog tänka efter ett tag om den här uppdateringen är för dig. Dels kostar den 100 dollar, men den begränsar även din kamera på andra sätt. HDMI-utgången kommer inte att fungera, vissa skärminställningar försvinner och du får möjlighet att visa focuspeaking via USB i Dragonframe. Men om du använder ett EF-S-objektiv, kör multiexponering, har beskurit bilden redan i kameran, om du zoomar in i bilden eller håller ner avtryckaren, ja då fungerar inte focuspeaking längre.

Förutom kostnaden för själva mjukvaran behöver du betala frakten till den serviceverkstad som behöver inttallera den. Canon släpper också en variant av EOS R med den här mjukvaran förinstallerad, den kostar ungefär 100 dollar mer än den vanliga modellen.