Prylnyhet

Canon sätter upplösningsrekord

Kameraprototypen med den nya sensorn monterad. Objektivet är ett 35mm f/1,4 L.

Att megapixelracet återupptagits i viss mån har märkts med Canon och Sonys lanseringar med 50,6 respektive 42,4 megapixlar i sina senaste kameror. Men nu har Canon utvecklat en sensor som slår dem alla med hästlängder.

Den nya cmos-sensorn är i aps-h format och innehåller alltså runt 250 megapixlar. Enligt Canon har den även monterats i en prototypkamera och vid tester visade det sig att de kunde ta bilder där de kunde utläsa siffrorna på ett flygplan på 18 kilometers avstånd (de nämner dock inte vilket objektiv som använts för att ta bilden).

Höjer man upplösningen i en cmos-sensor förstärker man även signalvolymen, vilket kan leda till fördröjningar i utläsningen. Den nya sensorn kan dock filma, om man nu vill kalla det filma när det sker med fem bilder per sekund. Upplösningen blir då 30 gånger högre än 4K.

I första hand verkar det som att man är sugen på att använda tekniken i övervakningsutrustning och inom andra tekniska områden. Vanliga konsumentkameror verkar tyvärr inte stå på agendan för den här sensorn, än.