Prylnyhet

Canonchef utlovar mindre systemkameror

Canon kommer inom kort att möta konkurrensen från de små spegellösa systemkamerorna med en kamera som är mindre än dagens Eos-modeller. Det berättar chefen för Canons bilddivision.

Publicerad

I en intervju med Reuters berättar canonchefen Masaya Maeda att Canon arbetar med att ta fram en systemkamera som är mindre än dagens Eos-modeller. Den nya kameran ska kunna konkurrera i storlek med de spegellösa kamerorna från Sony, Pansonic och Olympus.

Iintervjun nämns också att Nikon har en liten systemkamrera på gång, men någon källa till informationen anges inte. Kanske kommer informationen från canonchefen.

De små spegellösa kamerorna har snabbt blivit populära i Japan och Sonys Nex-modeller har blivit en braksuccé. Det är antagligen mot bakgrund av detta som canonchefen uttalar sig till Reuters ekonomireporter för att lugna aktieägarna.

Masaya Maeda vill inte svara på om den nya canonkameran får spegel eller inte utan säger att det inte är spegeln som är avgörande för kunderna utan hur liten kameran är. "Det finns en önskan om mindre kameror hos kunderna som vi kommer att möta", säger han.

I intervjun förnekar canonchefen att det skulle vara svårt att konstruera en attraktivt liten kamera med spegel. Han säger att Canon har gjort små spegelreflexkameror förr.

En kritisk punkt är avståndet mellan bajonett och sensor. Canon har idag det minsta avståendet bland spegelreflexkameror, men ska kamerorna bantas drastiskt behöver avståndet minskas ytterligare och nya objektiv behövs. Gamla går säkerligen att använda med hjälp av adapter.

Kanske kommer den nya kameran att presenteras i mitten av augusti inför IFA-mässan i Berlin där Canon brukar presentera kompaktkameror och enklare systemkameror.