Prylnyhet

Curve-One – revolutionerar vidvinkelfotografi med böjda sensorer

Det franska företaget Curve-One har tagit fram en böjd sensor som ska vara redo att börja massproduceras. Det här ska förenkla den optiska designen i objektiv mycket.

Ett franskt företaget, Curve-One, har meddelat att de är redo att börja massproducera böjda sensorer. Sensorn har en upplösning på 12 megapixlar och har en konvex form. Det här ska enligt Curve-One ge stora fördelar när det kommer till optisk design för vidvinkelobjektiv.

Det ska gå att ta bort en tredjedel av alla linselement då de andra används för att kompensera för problem som uppstår för att man har en platt sensor. Man skulle till exempel kunna sluta använda asfäriska linselement om man använder sig av böjda sensorer.

Europakommissionen är en av de instutioner som stöttat projektet och en annan ekonomisk part har varit ESA (European Space Agency), vilket kanske också hintar om vad man kan tänka sig kan komma att bli ett användningsområde. Det är inte helt uppenbart vad de (Curve-One) ser som det främsta användningsområdet, men då de framhäver fördelarna vid just vidvinkelfotografi och inte säger så mycket om hur sensorerna hanterar ett mer allmänt fotograferande.

Huruvida vi alla kommer att fotografera med böjda sensorer framöver får vi nog se.