Prylnyhet

De minsta prestandakompakterna

Något större sensor, lite mer ljusstyrka, lite fler kontroller – lite mer kvalitet, men ändå ruskigt kompakt. Vi har synat marknaden för de så kallade kvalitetskompakterna med Sonys nya RX100 som utgångspunkt.

Att Sony RX100 kommer nu känns logiskt. Anledningen är de spegellösa systemkamerorna som fått ner storleken på kameror för nördarna (de intresserade). Med Sony-kameran fylls kameramångfalden på med en stor sensor i en riktigt liten kamera.

Här nedan är en listning över de minsta kamerorna där tillverkaren försökt få med de viktigaste tekniska parametrarna. Hög ljusstyrka, manuell kontroll och en bra sensor.

Nikon P310 faller ur lite genom att ha en högre upplösning på en mindre sensor och den har varken råformat eller manuell skärpeinställning. Å andra sidan är manuell skärpeinställning oftast svåranvänd på kompaktkameror.

Alla tillverkarna uppgraderar inte de här prestigekamerorna riktigt lika ofta som sina andra modeller. De som är från 2010 har nu i alla fall just fått sina efterträdare presenterade i Panasonic LX7 och Samsung EX2F. Panasonic har låtit kameran växa lite till förmån för ett ljusstarkare objektiv. LX5 och Leica D-Lux 5 är samma kamera så det är troligt att en ny D-Lux kommer till hösten.