Prylnyhet

DX-sensor i Nikons nya superkompakt Coolpix A

Kompakta kameror med stora sensorer är en tydlig trend - nu kommer Nikons tolkning av konceptet. Fast brännvidd och hög ljusstyrka i ett litet hus ska locka köpare till den nya Coolpix A.

Många fotografer har efterfrågat en liten kameran med stor sensor och bra bildkvalitet, nu börjar de ta plats på marknaden: Fujifilm med X100S, Sony med RX100 och RX1, och nu ger sig Nikon sig in i kampen om entusiasternas gunst. Coolpix A är deras bidrag till genren. Upplösningen ligger på 16,2 megapixlar och sensorn är en cmos i APS-C-format. ISO-känsligheten sträcker sig från 100 till 25600 som högst. Och givetvis går det att fotografera i RAW. Filma går så klart också bra med full HD i 30, 24 eller 25 fps, även om det inte finns någon möjlighet att koppla in extern mikrofon.

Tanken har funnits länge.

Istället för att använda sig av ett zoomobjektiv med de begränsningar det kan medföra har Nikon istället satsat på ett fast objektiv med en brännvidd som motsvarar 28mm i småbildsformatet. Bländarens största öppning är 2,8 vilket ger bra möjligheter att fotografera under dåliga ljusförhållanden. Liksom i en del andra kameror som börjar komma ut på markanden har man också skippat lågpassfiltret för att få ut maximal skärpa ur sensorn. Objektivet har också en fokusring som kan användas för manuell fokus.

Coolpix A är även kompatibel med wifi-tillbehöret Wu-1a och med hjälp av denna kan man skicka bilder via ett trådlöst nätverk, precis som med D5200 och de flesta andra av deras senare modeller men det är den första i Coolpixserien som ger den möjligheten. För att använda wifi-tillbehöret måste man också ladda ner gratis appliaktionen Wireless Mobility Utility applikation1 till sin smartphone eller surfplatta.

Skärmen är på tre tum och har en upplösnig på 921000 pixlar och fungerar som enda sökare om man inte vill köpa till den optiska sökaren DF-CP1, som tyvärr verkar få ett högt pris runt 450 dollar.

Kameran finns tillgänglig på marknaden den 21 mars och priset hamnar på 10 090 kronor.