https://www.kamerabild.se/nyheter/prylar/elinchrom-kar-hastigheten-med-nya-skyport-plus-hs
544575
Prylnyhet

Elinchrom ökar hastigheten med nya Skyport Plus HS

● BILDSPEL

Totalbetyg

Korta slutartider vid blixtfotografering är något som vi sett olika tekniska lösningar på. Nu lanserar Elinchrom sin nya trådlösa sändare för blixtar som ska ge möjlighet till riktigt korta slutartider och även en enklare kontroll av blixtarna.

Den nya sändaren Skyport Plus HS ser ganska annorlunda ut i jämförelse med föregångaren. Plus HS har fått en display som visar de olika blixtar som är inkopplade i systemet och visar dessutom hur dessa är grupperade och hur de är inställda. Något vi efterfrågade när vi testade nya ELB-aggregatet i nummer 10 av Kamera & Bild. 

För att kunna använda sig av så pass korta slutartider som 1/8000s som den nya sändaren kan göra använder man sig av en teknik som kallas för hi-sync (HS). Hi-sync innebär att blixtens brinntid är längre än slutartiden, då kan blixtens ljus belysa hela bilden. Istället för att, som man gör vid high speed sync (HSS), låta blixten slå flera gånger med lägre styrka. 

Den här tekniken gör att A-huvudena är borträknade då de inte klarar så långa brinntider, men både S och Pro-huvudena fungerar med den nya tekniken. Elinchrom kommer också med ett nytt huvud som är anpassat till HS. Det heter lämpligt nog Quadra HS. I dagsläget fungerar bara HS-tekniken till Canon och Nikon, men sändaren kan monteras på vilken kamera som helst som har en vanlig blixtsko för att styra Elinchromblixtar.

Sändaren kostar 2225 kronor coh det nya huvudet ligger på 4490 kronor.