Prylnyhet

Fler detaljer om retromoderna Fujifilm X100

Fujifilm Finepix X100 är retro design och modern teknik med APS-C-sensor på 12 megapixel, objektiv med fast brännvidd och ljusstyrka 2,0 och en optisk och elektronisk sökarhybrid. Kameran är fortfarande under utveckling, men Fujifilm har nu pytsat ut fler detaljer om X100 – bland annat om fokuseringen.

Publicerad

Med ett klassiskt hus i mätsökardesign à la Leica M, men ett modernt topptekniskt innehåll, var det många som blev suktade när Fujifilm presenterade planerna för kvalitetskompakten Finepix X100. Responsen från fotografer över hela världen kom snabbt och nu väljer Fujifilm att glänta på dörren till fler detaljer, trots att kameran fortfarande är under utveckling

Många av de frågor Fujifilm fått har rört fokuseringen och framför allt hur den manuella fokuseringen fungerar. Tillverkaren bekräftar att X100 kommer att erbjuda tre fokuseringsalternativ som väljs via ett reglage på vänster sida av kamerahuset. Vid manuell fokus används det fasta objektivets fokusring. Avståndsmarkeringar kommer att finnas på objektivet för den som vill ställa in avståndet utan att gå via den elektroniska/optiska sökarhybriden.

I den nya informationen från Fujifilm om X100 kan man också läsa att RAW-knappen kommer att få två nyckelfunktioner. När man fotograferar i JPEG kan användaren snabbt fånga både JPEG och RAW-bilder. Knappen gör också att man kan få sina råfiler "framkallade" direkt i kameran.

Fn-knappen på ovansidan av Fujifilm X100 kommer att ge access till ISO-inställningar som default.

Även om förhandsinformationen om Fujifilm X100 indikerar att det kan bli en kvalitetskompakt i dess rätta bemärkelse, återstår det att se vad kameran presterar när den väl kommer. Det är i alla fall en kamera som kommer att ha tusentals fotografers förväntningar att leva upp till. Såväl pris som lanseringsdatum är ännu okänt.

Läs mer:

Fujifilm X100 – modern Leica-retro

Webb-TV om Fujifilm X100

Fujifilms X100-sajt