Prylnyhet

Fler Leica M9 och färre X1

Efterfrågan på Leica M9 överstiger Leicas förväntingar och väntetiden är lång. För att kunna göra fler drar Leica ner på tillverkningen av X1. Frågan är hur smart det var av Leica att släppa två modeller samtidigt.

Flaskhalsen för Leica är sammansättningen i Tyskland. För att kunna hålla sitt höga pris och anseende är det viktigt att kamerorna slutmonteras i Tyskland och kan märkas "Made in Germany".

Den tyska fabriken är inte van vid större volymer och nu när Leica plötsligt släpper två helt nya modeller blir svårt att hinna med. Leica M9 är den första digitala småbildskameran och en modell som många leicaentusiaster väntat på - därför slår många till nu även om priset är högre än M8.2.

Leica X1 är dels en billigare modell för dem som inte har råd med de dyra M-kamerorna, men också en lättare komplement med inbyggd blixt för leicafolket.

Nya modeller säljer bäst i början och man kan alltså undra om det var i panik som Leica valde att släppa två nya modeller samtidigt. Eller trodde inte Leica att en M9:a för runt 65.000 kronor skulle gå att sälja.

I backspegeln hade Leica säkert vunnit på att hålla på X1 lite mer så att den kunde släppas efter den värsta M9-rushen och då också vara helt färdigutvecklad.

Tilldelningen av X1 stryps nu och till Norden kommer bara ett litet antal kameror i en första sändning innan jul. det innebär att alla butiker inte kan få demo-ex. De butiker som får demo-ex får inte sälja dem förrän om ett halvår.

Den som vill bli prioriterad i X1-kön kan erlägga en handpenning på 5.000 kronor och garanteras leverans innan siste februari 2010. Då ges 3 års garanti istället för 2 år.