https://www.kamerabild.se/nyheter/prylar/forskare-utvecklar-flexibel-lins
544911
Prylar
Prylnyhet

Forskare utvecklar flexibel lins

Totalbetyg

En grupp forskare på universitetet i Columbia har tagit fram en lins som går att böja för att förändra brännvidden. Målsättningen är att kunna skapa en kamera som kan böjas.

Linsen, eller kan man kalla det objektivet, består av en böjbar platta på vilken det sitter en stor mängd små linser. Skillnaden mot tidigare försök är att då har endast plattan varit böjbar, inte linserna. Det innebär att när man böjer plattan för att få ett bredare synfält, eller mer vidvinkel i kameratermer, har det blidats glipor mellan linserna och information faller bort. Med den nya tekniken är även linserna flexibla, det gör att ingen information försvinner ur bilden. 

Foto: Columba University

Än så länge har man inte kunnat testa linsen tillsammans med en sensor då det inte finns någon sensor som kan följa linsens rörelser. Istället har man fotograferat baksidan av linsen där man fäst en diffsuerande duk på vilket bilden projicerats. 

 

Foto: Columba University

Målsättningen med utvecklingen av den här tekniken är till exempel att man ska kunna fästa den här typen av kameror på bilar och andra fordon, för att få en bra överblick över det som finns runt bilen. Men även använda dem som övervakningskameror eller till och med smidiga kameror för privat bruk.