https://www.kamerabild.se/nyheter/prylar/fota-i-90-dagar-med-digital-eng-ngskamera
516170
Prylar
Prylnyhet

Fota i 90 dagar med digital engångskamera

[{ msrc: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/styles/article_image/public/imported/551995.jpg?itok=VSb3T8LJ', src: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/styles/article_image/public/imported/551995.jpg?itok=VSb3T8LJ', osrc: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/imported/551995.jpg', w: 1633, h: 1269, title: ' ' },]

Totalbetyg

Vistaquest VQ 10 är något så ovanligt som en digital engångskamera. Det inbyggda minnet rymmer runt 50 bilder och efter att du slagit på den kan du fotografera i 90 dagar.

Man kan kanske tro att en digital kamera borde gå att använda flera gånger, men VQ 10 går bara att tömma en enda gång. Tanken med kameran är att man ska kunna ta med den när man vare sig vill ha med en vanliga digitalkamera eller sin mobiltelefon för att fotografera. Man startar kameran genom att dra bort en plastflick som gör att batteriet får kontakt och sedan räcker i ungefär 90 dagar. Om du inte använder kameran på en stund går den ner i ett viloläge. 

Kameran ger inga som helst möjligheter till inställningar utan det enda du kan göra är att försöka komponera bilderna med plastrutan som sitter ovanpå kameran och trycka på avtryckaren. Inställningarna i kameran innebär en slutartid på 1/156s och en bländare på f/2,8. ISOkänsligheten är låst till 100 och upplösningen är 1280 x 960 pixlar. Man skulle kunna tänka sig att man kan göra en digitalkompaktkamera av den här typen ganska liten, som Ikeas Knäppa ungefär. Men VQ 10 är ungeäfr 12cm lång, 6cm hög och 3cm tjock och en vikt på 130 gram. 

Nackdelarna är ganska uppenbara, kameran går bara att tömma en gång och den har ingen display, därför har man ingen möjlighet att veta hur bilderna blir i form av utsnitt och så vidare förrän man tömmer kameran. Av det vi kunnat se när folk testat kameran har inte heller bildkvaliteten varit speciellt bra, långt sämre än de enklaste mobilkamerorna idag. 

Så för de 20 dollar som kameran kostar får man alltså låg upplösning, dålig bildkvalitet och en kameran helt utan inställningskontroller och möjlighet att lära sig hur den fungerar. Vi har tyvärr ingen information om den går att köpa i Sverige.