https://www.kamerabild.se/nyheter/prylar/foto-med-google-glass-hotar-integriteten
521203
Prylar
Prylnyhet

Foto med Google Glass hotar integriteten

[{ msrc: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/styles/article_image/public/imported/551108.jpg?itok=Dz8Ev1iK', src: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/styles/article_image/public/imported/551108.jpg?itok=Dz8Ev1iK', osrc: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/imported/551108.jpg', w: 899, h: 408, title: ' ' },]

Totalbetyg

Nu har de första apparna för Googles glasögon "Glass" börjat dyka upp. Glasögonen har en inbyggd kamera som gör att du kan fotografera utan att det märks - något som får många att se glasögonen som ett hot mot den personliga integriteten.

Google har under ett tag

utvecklat sina nya glasögon Glass, som innehåller teknik för att fånga, ta emot och sända information. På ena sidan finns en liten skärm som projicerar bilden till dina ögon, och låter dig styra olika appar genom olika huvudrörelser. Användaren kan exempelvis ta bilder eller spela in film med glasögonen och sända dessa till internet på nolltid utan att det märks.

I en rapport från forskare vid Duke University i USA som forskat på individigenkänning, har man kommit fram till hur man i glasögonen skulle kunn ha en app som känner igen en viss individ i en större grupp människor. Igenkänningen arbetar tillsammans med insamlade data, wifit-nätverk och mönster för hur personer rör sig och klär sig, i stället för den vanligare typen av igenkänning med ansiktsdrag. Forskarena nådde en träffsäkerhet på 96 procent av en person visuellt fångad bakifrån.

Detta har också öppnat upp för diskussion kring den personliga integriteten och storebrorssamhället. Exempelvis har 5 Point Café i Seattle förbjudit användning av Google Glass, då de skriver att besökarna ska "respektera våra kunders integritet på samma sätt som de respekterar din".

Glasögonen Google Glass ska finnas tillgängliga från slutet av 2013 till ett pris av runt 1500 dollar. Kolla in konceptvideon för Google Glass här.