Prylnyhet

Fujifilm släpper ny zoom till mellanformat

Nya GF45-100mm f/4 R LM OIS WR fyller tomrummen mellan de två tidigare zoomarna. De nu tre objektiven ger nu tillgång till ett brännviddsomfång från 32mm till 200mm. Samtidigt släpper de en ny roadmap för kommande objektiv.

Objektivet fyller upp den lucka som fanns mellan de två tidigare zoomobjektiven,GF32-64mm f/4 och GF100-200mm f/5.6. Motsvarande bildvinkel i en fullformatskamera är 36 till 79 millimeter.

Konstruktionen består av 16 linselement varav tre asfäriska, ett ED och ett super-ED-element. Dessa ska se till att förhindra sfärisk och kromatisk aberration. Som namnet antyder har objektivet tätningar för att skydda det mot damm och fukt. Bildstabiliseringen ska kunna ge upp till fem gånger längre slutartider med bibehållen skärpa.

Priset hamnar på 24999 kronor.

Fujifilm uppdaterar också sin så kallade road map för kommande objektiv för GFX-kamerorna. Där hittar vi nu också en GF 30mm f/3,5 R WR och ettGF 80mm f/1.7 R WR. Det kortare är tänkt att rikta sig mot landskapsfotografer och andra som gillar den klassiska brännvidden 24mm (vilket 35an motsvarar i småbildsformat). Det andra objektivet är tänkt som ett kortare porträttobjektiv.