https://www.kamerabild.se/nyheter/prylar/fujifilm-utvecklar-modulara-mellanformatare
546457
Prylar
Prylnyhet

Fujifilm utvecklar modulär mellanformatare

[{ msrc: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/styles/article_image/public/field/image/gfx_50s_modular.jpg?itok=iLLTPloQ', src: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/styles/article_image/public/field/image/gfx_50s_modular.jpg?itok=iLLTPloQ', osrc: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/field/image/gfx_50s_modular.jpg', w: 2000, h: 1478, title: ' ' },]

Totalbetyg

Under Fuji X Summit i Dubai visade Fujifilm upp en prototyp av en modulär digital mellanformatskamera som de håller på att utveckla.

Under sitt Fuji X SUmmit i Dubai tidigare i februari visade Fujifilm upp ett antal prototyper som de tagit fram för sina mellanformatskameror. Bland annat visades den ursprungliga GFX 50S-modellen upp men även designkonceptet för den senast tillkomna GFX 50R. Även den kommande mellanformataren med 100 megapixlar visades upp. Men det intressantaste var kanske en modell som de fortfarande arbetar med för att, som de säger själva, förhoppningsvis kunna lansera inom några år. Nämligen en modulär mellanformatskamera. 

Systemet baseras runt en kärnenhet som består av objektivfattning, batteri, skärm, slutarknapp och några reglage. Denna går sedan att använda antingen för sig själv, med ett objektiv så klart, om du vill ha en så lätt och smidig utrustning som möjligt. För att till exempel montera den på en drönare. Men du kan även lägga till en sökare och ett handgrepp. Då får du vad som liknar en "vanlig" kamera. 

 

På Fuji X Summit visades prototypen av den modulära kameran upp.

 

För tillfället är inte tekniken mogen för den här modulära kameran. Fujifilm behöver bland annat få ner storleken på slutarmekanismen och få ner energiåtgången i alla delar så att de kan använda ett mindre batteri. Men utvecklarna hoppadas att den skulle kunna finnas på marknaden om inte allt för många år. 

Är Fujifilm något bra på spåren, eller är det inte något fotografer vill ha? Vad tror du?

167315513313063_2298215310223062