https://www.kamerabild.se/nyheter/prylar/fujifilm-utvecklar-x-pro3-och-en-50mm-f10
546834
Prylar
Prylnyhet

Fujifilm utvecklar X-Pro3 och en 50mm f/1.0

[{ msrc: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/styles/article_image/public/field/image/fujifilmxpro3.jpeg?itok=X0BaVAIe', src: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/styles/article_image/public/field/image/fujifilmxpro3.jpeg?itok=X0BaVAIe', osrc: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/field/image/fujifilmxpro3.jpeg', w: 1320, h: 837, title: ' ' },]

Totalbetyg

I helgen avslöjade Fujifilm att de hade ett par spännande nyheter på gång, både vad gäller nya kameror men också på objektivfronten.

I helgen hade Fujifilm sitt X-Summit under vilket de avslöjade en del information om den kommande X-Pro3. Bland annat kommer den nya kameran att tillverkas i titan, ett material som är lättare och hållbarare än de material som vanligtvis används. Det är också dyrare och mer svårbearbetat, så det återstår att se om det speglas på priset. 

 

 

En intressant nyhet handlar om skärmen. Den är fällbar som på många andra kameror, men Fujifilm har valt att låta skärmen vara infälld som standard. Det vill säga, vill du titta på skärmen måste du fälla ut den. På baksidan av kameran finns istället en liten skärm där man kan se vilken filmsimulation som används just då. En blinkning åt de analoga kamerorna där man kunde stoppa ner en bit av filmkartongen i en fika på baksidan. Poängen med detta från Fujifilms håll är attt de vill att X-Pro3 ska vara en kamera man fotograferar med genom sökaren, inge genom att titta på skärmen. Det gör också att modellen skiljer sig lite mer från deras X-T-serie. 

Hybridsökaren ska också den vara förbättrad med högre upplösning och bättre färgåtergivning. 

Ljusstark normal på gång

Fujifilm utvecklar också ett nytt objektiv. Från början var planen för Fujifilm att ta fram ett 33mm f/1, men det objektivet blev för stort och tungt. Den sista prottypen vägde 1300g. Utvecklarna menade att det enda sättet att minska storleken men bibehålla bildkvaliteten var att antingen minska bländarvärdet eller ändra brännvidden. Då valde Fujifilm att göra det senare. Därför har man nu siktat in sig på att ta fram en 50mm f/1.0 med en målvikt på under 900 gram. 

 

Den bakre bilden visar storleken på 33mm f/1 och den som lagts ovanpå är den mindre 50mm f/1.

 

Det nya objektivet blir ett kort tele istället för den normal som 33mm f/1.0 hade blivit (motsvarande 75mm respektive 50mm för aps-c). När det objektivet dyker upp på marknaden är dock inte klart, inte heller till vilket pris. 

167315513313063_2686711308040125