Prylnyhet

Fujifilm X-A5 blir en snabbare instegskamera

Fujifilm X-A5 får en snabbare processor och förbättrad autofokus, något som lyfter de svagheter som fanns hos föregångaren.

Fujifilms tidigare instegsmodell i X-serien, X-A3, har fått en del kritik för en långsam processor och en lite svag autofokus. De här två problemen har Fujifilm adresserat med sin uppdatering av modellen, som numera heter X-A5. Den nya processorn ska vara 1,5 gånger snabbare en föregångaren och det nya fasdetekterande autofokussystemet ska ha blivit bättre på att följa rörliga motiv.

Kameran har även fått en mer kraftfullt batteri vilket gör att den klarar upp till 450 bilder på en laddning. Kameran har väen fått möjlighet att spela in 4K, men bara i 15 bilder per sekund, i fem minuter. En annan ny funktion är bluetooth som gör att det går snabbare att para ihop kameran med en smartphone eller surfplatta. Till skillnad från de övriga kamerorna i X-serien har inte X-A5s sensor X-transtekniken utan har istället ett vanligt bayermönster på sina pixlar.

Fujifilm passar även på att lansera ett nytt objektiv tillsammans med X-A5. Det är en standardzoom som fått namnetXC 15-45mm F3.5-5.6 OIS Power Zoom. Som går att utläsa ur namnet har objektivet både bildstabilisering och motorzoom. Det nya objektivet kommer att säljas som kitobjektiv till bland annat X-A5.

Vi har inte sett till något svenskt pris ännu, men det amerikanska riktpriset med det nya objektivet hamnar på 599 dollar, vilket motsvarar ungefär 4700 kronor.