Prylnyhet

Fujifilm X-E1 – lillasyster till X-Pro1

Vi har provat Fujifilms nya X-E1 som har fått ärva flera av de egenskaper som vi i dag ser hos X-Pro1. APS-C-sensorn på 16,3 megapixel är densamma, och designen på de båda kamerorna är också riktigt nära varandra. Däremot ser vi bara elektronisk sökare hos X-E1.

Något mindre än Fujifilm X-Pro1, men samtidigt större än X10. Designen är snarlik, liksom det som finns på insidan.

Något lättare och mindre med sina 350 gram, men med en liknande design. Så kan vi beskriva X-E1, som har ärvt många av Fujifilm X-Pro1:s egenskaper när det gäller både design och hårdvara. Ett exempel på detta är frånvaron av det optiska lågpassfiltret, och hur pixlarna är arrangerade för att motverka moiré.

En första känsla när vi klämmer på kameran är att den känns i det närmaste exakt som en mindre kopia av X-Pro1. Knapparna är likadana även om vi på baksidan ser avsaknad av två av dom på högersidan. Att titta i den elektroniska sökaren fungerar också mycket bra, upplösningen gör sig sin rätt – men frågan är hur den presterar utomhus i starkt solljus eller i motsatsen – mycket mörka miljöer. En första analys är att det här kommer vara en mycket intressant kamera för den som inte vill betala för en X-Pro1, men ändå ha med många av de saker som vi finner där.

Däremot så ser vi ingen hybridsökare på X-E1, något som också är dem största skillnaden. I stället ser vi nu en elektronisk sökare av OLED-typ med en ökad upplösning på 2,36 megapixel. Skärmen är på 2,8 tum och har en upplösning på 460 000 pixlar.

Zoomen Fujinon 18-55mm/2,8-4 R LM OIS (27-84mm i småbildsformatet), samt Fujinon XF 14mm/2,8 R (21mm i småbildsformatet). Objektiven kommer att finnas tillgängliga i november.

Fujifilm kommer att expandera sitt utbud av objektiv till tio stycken under början av 2012.

Fujifilm X-E1 kommer att finnas tillgänglig från november till ett pris av runt 900 euro (runt 8 000 kronor). För kamerahuset tillsammans med 18-55-zoomen hamnar priset på runt 1300 euro (10 500 kronor).