https://www.kamerabild.se/nyheter/prylar/fujifilm-x-e4-fickvanligt-med-utbytbar-optik
547790
Prylar
falskt
Prylnyhet

Fujifilm X-E4 – fickvänligt med utbytbar optik

[{ msrc: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/styles/article_image/public/field/image/rask2121.jpg?itok=UBb1DTFW', src: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/styles/article_image/public/field/image/rask2121.jpg?itok=UBb1DTFW', osrc: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/field/image/rask2121.jpg', w: 2000, h: 1500, title: ' ' },]

Totalbetyg

Fujifilm har tagit tekniken från S-X10 och stoppar in den i ett skal som inte är helt olika X100V för att skapa en kompetent kamera i ett smidigt format. De lanserar också två nya objektiv.

Förutom att lansera upplösningsmonstret GFX100S släpper Fujifilm en mer modest, men ändock intressant kamera, X-E4. Målsättningen här har varit att göra en så kompakt kamera som möjligt för att det ska vara lätt att få med den i fickan, men samtidigt erbjuda bra prestanda. Därför har X-E4 inget grepp utan är helt slät på framsidan och baksidan. Det finns dock tillbehör i form av grepp som går att skruva på för den som vill ha lite mer säkerhet vid hanteringen. 

Konstruktionen består av en topp och bottenplatta av magnesiumlegering vilket borgar för en rejäl konstruktion och solid känsla. 

k

Teknik från toppmodell och syskon

Invändigt hittar man mycket av tekniken från Fujifilm S-X10. Sensorn är densamma, det vill säga en 26 megapixels X-Trans bsi-cmos-sensor. Processorn är även den samma X Processor 4 som sitter i X-S10 och därmed också autofokusprestandan (som även är samma som i toppmodellen i aps-c-serien, X-T4). X-E4 kan sprätta iväg 20 bilder per sekund med elektronisk slutare och åtta bilder i sekunden med mekanisk slutare. På det stora hela kan man säga att X-E4 är en S-X10 i ett fickvänligt mätsökarformat. Eller en X100V med möjlighet att byta objektiv, om man så vill.. Den stora skillnaden mot S-X10, förutom designen då, är att X-E4 saknar bildstabilisering. 

k

Sökaren har en upplösning på 2,36 miljoner bildpunkter och pekskärmen  på baksidan erbjuder 1,63 miljoner bildpunkter. Skärmen går också att fälla upp 180 grader (och ner 90 grader) om man vill fotografera eller filma sig själv. Filmprestandan är, föga förvånande, samma som i S-X10 vilket betyder att den kan spela in UHD 4K med 30 bilder per sekund 4:2:0 i åtta bitar till det interna SD-kortet eller i 4:2:2 i 10 bitar till en extern enhet. 

 

 

Priset för huset ligger på 9999 kronor och säljstarten är i mars.

 

Två nya objektiv

Fujifilm passar även på att lansera två nya objektiv till X-fattningen. Det första på listan är pannkaksobjektivet XF 27mm F2.8 R WR som är en ny version av ett tidigare objektiv där man nu stoppat in vädertätning och en bländarring med låsfunktion. Detta utan att göra objektivet större. 

Det andra objektivet är en ny lång telezoom, XF 70-300mm F4-5.6 R LM OIS WR. Objektivet erbjuder bildstabilisering som ska kompensera för 5,5 steg. Fujifilm säger att fokuseringshastigheten kommer att vara snabb tack vare den linjära motorn. Närgränsen ligger på 83 centimeter. Även här finns en bländarring med låsfunktion, även zoomringen kan låsas för att man ska slippa att den åker ut vid transport. 

Båda objektiven kommer ut i mars och priserna ligger på 4999 kronor för pannkakan och 8999 kronor för telezoomen. 

 

gr:rror validating access token: Sessi