https://www.kamerabild.se/nyheter/prylar/fujifilm-x-t1-nnu-snabbare-och-v-dert-tad
543306
Prylar
Prylnyhet

Fujifilm X-T1 - ännu snabbare och vädertätad

● BILDSPEL

Totalbetyg

Fujifilm fyller på sin hyllade X-serie med den nya X-T1. Den nya sökaren är enligt Fujifilm den snabbaste och mest realistiska EVF'en hittills.

Fujifilm X-serie har haft sin retrodesign gemensam från början och även X-T1 följer detta mönster. Sensorn är samma som i X-E2, en X-trans CMOS med en upplösning på drygt 16 megapixlar och utan lågpassfilter för att få en högre skärpa. 

X-T1 kan sprätta iväg upp till 8 bilder per sekund och autofokusen ska vara den snabbaste i klassen enligt Fujifilm själva. Detta tack vara den EXR II-processorn, denna gör också att kameran kan pressa upp ISO till 51200.

Verklighetstrogen EVF

Det fujifilm trycker extra mycket på inför lanseringen av den här kameran är den nya elektroniska sökare. Enligt dem själva har den ett lagg på endast 0,005s. Sökaren har också fyra olika lägen, dels normalläget som är anpassat för fotografering med autofokus, detta heter då normal. Läget full, tar bort informationsraden längst ner i sökarfönstret och utnyggjar således hela sökaren för att visa bilden. I läget dual visas en något mindre bild än i normal, men där visas även en förstoring av fokuspunkten som gör att det är lättare att fokusera manuellt. I lägena full och normal kommer informationsraderna att rotera om kameran vänd till vertikalt läge. 

Alla dessa nyheter i sökaren ska givetvis göra den bättre och enklare att fotografera med. 

Vädertätad

X-T1 har 80 packningar som ska se till att den håller fukt ute. Använder man den tillsammans med ett vädertätat objektiv(det kommer att lanserar tre sådana under 2014) så ska den både tåla regn och rusk. 

Det kommer två olika extra grepp till X-T1, dels ett vanligt batterigrepp. Men också ett litet extra grepp som skruvas i botten och ger en extra utbygnad av handgreppet. 

 

Fujifilm X-T1 Höjdpunkter

  • X-trans II CMOS-sensor med 16,3 megapixlars upplösning
  • nyutvecklad och snabb EVF(0,005s lagg) med 4 olika lägen
  • vädertätad
  • snabb autofokusX-T1 kommer ut februari och kostar 10999 kronor för bara huset, vill man dessutom ha kitobjektivet XF18-55 f/2,8-4 så kostar det 14999 kronor. Det första vädertätade objektivet, XF18-135 f/3,5-5,6 T OIS WR, kommer ut i juni och de som köper en X-T1 innan 31 mars får en rabatt på 25% på detta objektiv när det kommer ut.