Prylnyhet

Fujifilm X-T10 – lillebror med kapacitet

Fujifilm lanserar idag ytterligare ett tillskott till X-serien. Den här gången är det en enklare och mindre version av den uppskattade X-T1. X-T10 har samma sensor och många av funktionerna är samma, men några skillnader finns. Samtidigt lanseras även ett fast 90-millimetersobjektiv.

En av de skillnader som finns mellan X-T10 och X-T1 är att den nya X-T10 inte är vädertätad. Däremot är både topp- och bottenplattan gjord av magnesium, så den är ändå rejält bygd. X-T10 är också mindre och smidigare än X-T1.

Liketerna mellan de två börjar vid sensorn, en X-trans cmos II med en upplösning på 16,3 megapixlar. En sensor som har fasdetekterande pixlar på sig vilket gör det möjligt för även X-T10 att ha samma hybrid-autofokussystem som i X-T1. Dessutom kommer alla de uppgraderingar som kom med den senaste mjukvaran att finnas direkt från start i X-T10.

Enligt Fujifilm ska den elektroniska sökaren i X-T10 ha en fördröjning på endast 0,005 sekunder vilket ska ge en väldigt snabb sökarbild. Seriebildstagningen uppgår till åtta bilder per sekund, vilket alltså är samma som hos X-T1.

X-T10 har en elektronisk slutare vilket gör att du kan få slutartider upp till 1/32000s, med andra ord kan du i stort sett alltid använda ljusstarka objektiv på stora bländare. Samma funktion kom till XT-10 via en firmwareuppdatering i december.

Vill du filma går det så klart bra, vid full-HD går det att sprätta iväg 60 bilder per sekund som mest.

Nytt porträttobjektiv

Samtidigt lanserar Fujifilm även ett nytt porträtt-tele. Dess fullständiga namn ärFUJINON XF90mmF2 R LM WR. "WR" tyder på att objektivet är vädertätat för att matcha X-T1s tålighet.

Fujifilm 90mm f/2 LM WR

Fokuseringen drivs av Fujifilms senaste Quad enginge, som består av fyra magneter som driver autofokuseringen för att få extra mycket fart.

Objektivet motsvarar ungefär 137 millimeter på en småbildskamera och borde bli perfekt för porträttfotografer som vill ha en lite längre glugg. Med sin bländare på f/2 kan man troligen förvänta sig en fin oskärpa, tidigare Fujifilm-objektiv har fått bra kritik och det finns ingen anledning att tro at det här skulle vara sämre.

Priset för kameran är 6999 kronor för bara huset, för objektivet får man betala 8999 kronor.