Prylnyhet

Fujifilm X-T30 – mer lik toppmodellerna än tidigare

Fujifilm lanserar nu uppföljaren till X-T20 som tidigare imponerade på oss med sin prestanda. X-T30 verkar inte vara sämre utan har ärvt det mesta från storebror och dessutom förbättrats ytterligare jämfört med den dyrare modellen. De släpper även en ny fast vidvinkel, XF 16mm f/2,8 R WR.

Liksom i jämförelsen mellan X-T20 och X-T2, är den viktigaste hårdvaran densamma även i både X-T30 och X-T3. Båda har den nya 26 megapixelssensorn och en ny processor. Det här gör att autofokusen har blivit både snabbare och effektivare när det gäller rörliga mål. Den nya sensorn har fyra gånger så många fasdetekterande pixlar i jämförelse med den föregående.

X-T30 får även en mer avancerad autofokus i fråga om ögon/ansiktsigenkänning än X-T3. Bland annat så får den en funktion som kallas ansiktsval som innebär att om det är flera ansikten i bilden kan du välja ut ett och låsa autofokusen på det. Samma funktion kommer till storebror X-T3 via en uppdatering under våren.

Den nya sensorn har även fått bas-iso 160 istället för 200 som tidigare.

Kameran kan spela in 4K/30p med 4:2:0 8bit till sd-kortet eller 4:2:2 10bit till en extern enhet via hdmi. X-T3 får även filmsimuleringen Eterna som lanserades med X-H1, som är baserad på en klassisk analog film Fujifilm producerat. För filmare har även ljudkvaliteten blivit bättre med X-T30 och du kan nu även koppla in hörlurar till kamerna, dock via en adapter.

Priset på X-T30 hamnar på 9999 kronor för huset, 10999 kronor för hus och ett kitobjektiv.

När vi testade föregångaren X-T20 fann vi att man i stort sett fick en X-T2 utan vädertätningen, vilket imponerade på oss. Därför har vi svårt att tänka oss att X-T30 kommer att vara ett dåligt val. Men det får vi så klart se när vi får in den för test.

Nytt objektiv

Fujifilm passar även på att alnsera ett nytt objektiv. XF 16mm f/2,8 R WR är ett vädertätat objektiv som blir det vidvinkligaste i av deras vädertätade fasta gluggar. Konstruktionen består av tio linser som placerats i åtta grupper. Två av linserna är asfäriska.

Objektivet är 45mm långt och väger 155 gram. Säljstart är i slutet av mars och priset hamnar på 4499 kronor.