Prylnyhet

Fujifilm X-T4 har bildstabilisering och kraftfullare batteri

Den nya kameran i X-T-serien får många förbättringar jämfört med föregångaren, bland annat efterlängtad inbyggd bildstabilisering.

Trots att sensor och processor är samma som i föregångaren så har Fujifilm lyckats öka prestandan på flera plan i den nya X-T4. Sensorn är alltså samma bakgrundsbelysta cmos-sensor med 26 megapixlar som sitter i X-T3. En av de främsta uppdateringarna i X-T4 som många efterfrågat är bildstabiliseringen.

Enligt Fujifilm ska den kunna leverera skarpa bilder med upp till 6,5 stegs längre slutartid med 18 av de 29 objektiv som finns tillgängliga. Bildstabiliseringen har förfinats sen X-H1, som också har den funktionen. Den nya modulen är mindre och lättare samt mer exakt än den som finns i X-H1.

Mer kraft i batteriet

Något som många spegellösa kameraor får kritik för och som många ser som en av deras största nackdelar är batteritiden. Fujifilm har tagit fasta på den kritiken och i X-T4 har de ökat batteritiden till att nå upp till 600 bilder om man använder ekonomiläget (500 bilder i det vanlgia läget).

Det kommer också en ny laddare som kan ladda två batterier på samma gång. Med batterigreppen kan du, liksom tidigare, få plats med två batterier vilket ger dig möjlighet att få ihop runt 1700 bilder innan du behöver byta batteri.

Snabbare autofokus ny slutare

Trots samma processor som i föregångaren har Fujifilm lyckats kräma ut mer ur autofokusen med hjälp av nya algoritmer. De 425 fokuspunkterna ska nu dels kunna hitta och följa både ansikten och ögon bättre än tidigare. Men enligt Fujifilm ska även kameran leverera dubbelt så många skarpa bilder vid snabba rörliga motiv jämfört med föregångaren.

Slutarmekanismen i X-T4 är också den utbytt, den nya kan leverera 15 bilder i sekunden och ska dessutom hålla för 300 000 exponeringar. Använder man istället den elektroniska slutaren går det att komma upp i 20 bilder per sekund.

Skärmen på X-T4 är nu med en upplösning på 1620 000 punkter och den går att vinkla i två led.

Ny filmsimulering och nya filmfunktioner

X-T4 har fått en ny filmsimulering som Fujifilm kallar Eterna bleach bypass. Den ska efterlikna den analoga processen där man hoppar över blekningsbadet och bilder får därför en kraftigare kontrast med dämpade färger.

Fujifilm har satsat på att göra X-T4 till ett attraktivt verktyg för filmare likväl som stillbildsfotografer. Det går att spela in 4K/60 i 4:2:0 i 10bit direkt på ett minneskort, men samtidigt spela in 4K/60 i 4:2:2 i 10bitpå en extern enhet. Den har också ett nytt format att spara film i, förutom H.264 som fanns tidigare kan du nu också välja H.265 i vilken du kan välja två olika komprimeringsnivåer där den med minst komprimering ger 400mbps. I FHD kan du även spela in i 240bps.

Kameran har också fått ett nytt reglage som slår om kameran från stillbild och video som ändrar inställningarna men också upplägget i till exempel Q-menyn.

Priset för Fujifilm X-T4 hamnar på 18 999 kronor,i kit med XF18-55mm f/2.8-4 kostar den 22 999 kr. Vill du istället ha den medXF16-80mm f/4 får du betala 23 999 kr. Butiksförsäljningen börjar i slutet av april.