Prylnyhet

Fujifilm X30 får elektronisk sökare och kontrollring

Fujifilm ersätter sin ett år gamla X20 med nya X30. Nytt är bland annat en manuell zoom- och kontrollring samt högupplöst elektronisk sökare.

Det är nyhetstider i kameravärlden inför den kommande fotomässan Photokina i Köln som Kamera Bild kommer att rapportera direkt ifrån. Många tillverkare uppdaterar sina modeller, så även Fujifilm. Nu släpper de ersättaren till förra årets X20, som i sin tur kunde ses som en bantad version av X100s: Fujifilm X30. Nyheterna är flera.

Fujifilm X30 har fått en 2/3-tums sensor på 12 megapixel, alltså samma upplösning som hos X20, men saknar lågpassfilter. En av de två största nyheterna ligger i den nya kontrollringen som löper runt objektivet, och låter dig zooma eller ställa in kamerans inställningar, exempelvis ISO-känslighet, bländare, slutartid eller filmssimulering.

Den andra nyheten är att Fujifilm nu valt att skippa den analoga genomsiktssökaren för att satsa på en digital sådan. Hos X30 har man valt att bygga in en elektronisk sökare på 2,36 miljoner bildpunkter som automatiskt justerar sin ljusstyrka beroende på det omgivande ljuset. Informationen du ser i sökaren roteras också vid fotografering i vertikalt läge. Laggen på bilden ska vara uppmätt till 0,005 sekunder, vilket är mycket bra – om det stämmer kommer man inte att uppfatta någon tidsfördröjning på sökarbilden.

Skärmen på 3 tum och 920 tusen bildpunkter har nu också blivit vinklingsbar. Autofokusen är av hybridtyp, både kontrast- och fasdetekterande. Film spelas in i full-HD i 60/50/30/25/24 bilder per sekund i 36 megabit, med möjlighet att ställa in bländare, slutare och ISO manuellt under filminspelning.

Objektivet har fått en brännvidd motsvarande 28-112 mm (4x zoom) i småbildsformatet, med bländare 2,0-2,8. Konstruktionen består av 11 linselement och är antireflexbehandlade.

Det går också att fjärrstyra kameran via wifi.

Fujifilm X30 har också ett nytt filmsimuleringsläge, Classic Chrome, som främst är gjord för dokumentärfotografen. Inställningen är den elfte i raden av filmsimulering från Fujifilm, och har utvecklats för att ge ett utökat tonomfång för dokumentärfotografen: rika detaljer i skuggorna, och undvikande av övermättade färger.

Höjdpunkter:

  • 12 megapixel
  • Elektronisk sökare (2,36M bildpunkter)
  • Vinklingsbar skärm på 3 tum (920k bildpunkter)
  • Kontrollring
  • Wifi
  • 28-112mm, 2,0-2,8
  • Fotolägen 4:3, 3:2, 16:9 och 1:1
  • Film i Full-HD i 60/50/30/25/24 bps
  • Nytt filmsimuleringsläge (Classic Chrome)

Fujifilm X30 finns tillgänglig från och med september. Priset är satt till 5499 kronor.

Fujifilm X30 kommer att visas upp på Photokina i Köln 15-19 september, där Kamera Bild är på plats för att rapportera.