https://www.kamerabild.se/nyheter/prylar/fujifilm-xf-18mm-f14-r-lm-wr-ny-vidvinkel-for-x-systemet
547974
Prylar
falskt
Prylnyhet

Fujifilm XF 18mm f/1,4 R LM WR – ny vidvinkel för X-systemet

Totalbetyg

Fujifilm kompletterar sitt objektivutbud med ytterligare en vidvinkel i sin vädertätade serie. Det har också en nyare fokusmotor som ska arbeta snabbare och tystare.

Fujifilm har introducerat ytterligare ett 18mm-objektiv, XF 18mm f/1,4 R LM WR. Den här vidvinkel kompletterar deras redan existerande 18mm-objektiv med en högre ljusstyrka (det befintliga har f/2) och vädertätning. Trots att det har en hög ljusstyrka ligger vikten på förhållandevis smidiga 370 gram. 

Brännvidden 18mm för Fujifilms aps-c-sensorer i X-sytemet motsvarar bildvinkeln från ett 27-millimetersobjektiv monterat på en fullformatskamera. Den nya vidvinkel är vädertätad och vilket gör att det matchar deras toppresterande kamerahus. 

Närgränsen är ungefär 20 centimeter från bildsensorn. Optiskt sett innehåller konstruktionen både asfäriska linser och en ED-lins vilka ska minimera uppkomsten av kromatisk aberration och koma. För att ge en så tyst och snabb autofokus som möjligt används en linjär motor, en annan sak som ska ge snabb fokusering är att fokusgruppen endast förflyttas 2,5 millimeter från närgränsen till oändlighet. 

Bländarringen i det nya objektivet har, liksom de flesta från Fujifilm, klicklägen för de olika bländarlägena men också ett A-läge. Det nya här är att A-läget är låsbart så att ringen inte hoppar ur läget ofrivilligt. 

Det nya Fujifilm XF 188mm f/1,4 R LM WR kommer med ett runt motljusskydd i plast och som tillbehör finns ett mindre fyrkantigt motljusskydd för den som hellre vill ha det. 

Priset ligger på 10999 kronor och det kommer ut till försäljning i slutet av maj. 

gr:rror validating access token: Sessi