Prylnyhet

Fujifilm XF10 – ny kompakt med APS-C-sensor

Fujifilms nya premiumkompakt är ljusstark med en bländare på f/2,8 och med en sensor på 24.2 megapixel. Kameran har nya funktioner som även återfinns i nyligen lanserade X-T100.

Fujifilm XF10 är en kompaktkamera som håller en viss nivå och kallas därför ”premium”. Den är utrustad med en APS-C-sensor på 24.2 megapixel och objektivet Fujinon 18,5mm f/2,8, vilket motsvarar 28mm i 35mm-formatet. Sensorn beskriver Fujifilm som ”14 gånger större än en smarttelefon” och det är kanske den målgruppen kameran riktar in sig på: de som vill ta steget från mobilen till något som fortfarande är smidigt men som ger bilder med högre kvalitet. Kameran väger 280 gram.

I kombination med din smarta enhet, kan du föra över bilder genom att parkoppla via bluetooth. Men du kan också använda wifi och Fujifilms app ”Camera remote”.

Panorama och timelapse

XF10 kan växla till ett kvadratiskt bildläge med en svepning över skärmen. För svartvita bilder ska kameran vara utrustad med filtret ”Monochrome (NIR)”, vilket ger en effekt av att du skulle tagit bilden med en infraröd kamera. XF10 erbjuder i övrigt 11 variationer av Fujifilms filmsimuleringslägen och 19 variationer av filter.

Precis som nyligen lanserade X-T100 kan även XF10 fånga höghastighetsvideo, panorama och timelapse-video.

En digital telekonverter finns det också i XF10. När du vrider på ringen runt objektivet kan du få brännvidder motsvarande 35mm och 50mm. ISO går från 200 till 12 800, och kan utökas upp till 51 200.

I övrigt har den videoinspelning i 4K och kan ta sex bilder per sekund, upp till 15 bilder per sekund med 4K-sekvenstagning.

Fujifilm XF10 kostar 4999 kronor och finns tillgänglig i augusti. Den säljs i två utföranden: svart eller guld.